Ga naar inhoud

20 maart 2023Vervoer

Rijden met een laagstaande zon

Het voorjaar komt dichterbij en steeds vaker komt het zonnetje op wanneer je ‘s ochtends de weg op gaat. Een vrolijke start van je dag, maar de laagstaande zon kan je zicht in de auto flink verminderen. Wat kun je doen om veilig te rijden met een laagstaande zon?

Zet een zonnebril op je neus

Het is een inkoppertje: draag een zonnebril. Niet voor de looks, wel voor goed zicht. En het scheelt je een rimpel hier en daar van dat knijpen met je ogen. Leg standaard een zonnebril in je auto. Wel in je dashboardvakje, onzichtbaar voor dieven. Bij voorkeur een bril met gepolariseerde glazen, deze helpen goed tegen schitteringen.

Schone ruiten

Vieze ruiten beperken je zicht en met een laagstaande zon al helemaal. Zorg dat ze schoon zijn als je op weg gaat en vul regelmatig je ruitenwisservloeistof bij. Vervang je ruitenwissers wanneer ze versleten zijn, zo voorkom je strepen op je ramen. Pak ook regelmatig een doek en wat glasreiniger om de binnenkant van je ruiten schoon te maken.

Alert op tegemoetkomend verkeer

Schijnt de zon in je achteruitkijkspiegel, dan heeft tegemoetkomend verkeer de zon in het gezicht. Zij kijken tegen de zon in dit belemmert hun zicht. Houd hier rekening mee en let extra op wanneer je afslaat, bij rotondes en kruisingen.

Dimlichten aan

Rijd het liefst altijd met je lichten aan, zo ben je goed zichtbaar voor je medeweggebruikers. Ook bij een laagstaande zon. Loop ook regelmatig eens een rondje om je auto om te controleren of alle lampen het nog goed doen en vervang ze wanneer nodig.

Win een zonnebril

Als lid van Voordeel van Samen maak jij nu kans op een zonnebril van Guess. Doe mee aan de winactie. Ga jij straks (stylish) verantwoord de weg op!

Deel dit bericht