Ga naar inhoud

21 februari 2023Reizen

Relaxed genieten van winter wonderland: Treinreis door de Alpen

Voel je de drang om er even tussenuit te gaan en enkele van Europa's mooiste winterbestemmingen te verkennen? Wat is een betere manier dan een treinreis door de majestueuze Alpen! Vanuit Nederland zijn er verschillende aanbieders die treinreizen aanbieden door enkele van de mooiste bergketens ter wereld. ​Het hoe, wat en waarom van een treinreis door winter wonderland? We nemen je er graag in mee!

Waarom de trein nemen?  

Reizen met de trein door Europa biedt reizigers een unieke ervaring die je met een auto of vliegtuig niet kunt evenaren. Treinen bieden comfort en gemak. Je kunt ontspannen in je stoel terwijl je schilderachtige uitzichten aan je voorbij ziet gaan. Met hogesnelheidstreinen kun je zelfs je bestemming bereiken in minder dan de helft van de tijd die het zou kosten als je met de auto zou gaan. ​​De trein is een duurzame keuze ten opzichte van de auto. Wist je bijvoorbeeld dat reizen per trein, na wandelen en fiets, de meest milieuvriendelijke manier van reizen is? De trein heeft tot 75% minder CO2-uitstoot dan een vliegtuig en 66% minder dan een auto. Bovendien hoef je je met de trein geen zorgen te maken over onbekende wegen of files.  Stap in, leun achterover en geniet van de reis.  

Treinreizen door de Alpen 

Een treinreis door de Alpen is een unieke ervaring. Besneeuwde bergtoppen en panoramische uitzichten. Alsof je kijkt naar een continu veranderend schilderij vol natuurpracht. De trajecten zijn vaak al eeuwenoud en brengen je over indrukwekkende bruggen, dwars door de bergen en langs diepe ravijnen. Een paar van de mooiste routes: 

Zermatt Gornergrat Bahn 

De wintermaanden bieden enkele van de meest adembenemende uitzichten op besneeuwde bergen tijdens je reis door Oostenrijk en Zwitserland op enkele van de hoogste spoorlijnen van Europa; Zermatt Gornergrat Bahn is zo'n route die passagiers tot 3118 meter boven de zeespiegel brengt! Deze route wordt beschouwd als een van de mooiste spoorlijnen van Zwitserland met ongelooflijke vergezichten tijdens de 30 minuten durende reis (inclusief stops), dus vergeet je camera niet tijdens deze geweldige reis!  

De Glacier Express 

De Glacier Express verbindt de plaatsen St.Moritz en Zermatt in Zwitserland, een reis van 8 uur. Je passeert onderweg maar liefst 91 tunnels, 291 bruggen en diverse valleien. En je komt langs meerdere hoogtepunten, waaronder de Oberalpas op 2033 meter, de Rijnkloof en het Landwasser Viaduct. 

Ötscherland-Express  

Heb je altijd al willen weten hoe een treinritje er ruim 100 jaar geleden aan toe ging? Dan is de Ötscherland-Express een echte aanrader. Met een oude stoomlocomotief rijd je over één van de steilste smalsporen van Oostenrijk. 

Bernina Express 

De Bernina Express mag zeker niet ontbreken aan het lijstje mooiste treinritten van de Alpen. De trein start in de oudste stad van Zwitserland, Chur en rijdt vanaf daar via een ruim 60 kilometer lange spoorlijn naar het Italiaanse Tirano. Onderweg passeer je indrukwekkende viaducten en bruggen en geniet je van spectaculaire uitzichten. De Bernina Express is samen met de Albula spoorlijn onderdeel van de Rhätische spoorweg, een spoortraject met een gezamenlijke lengte van 130 kilometer. Beide trajecten staan sinds 2008 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst 

Tramway du Mont Blanc 

Een prachtig ritje naar de hoogste berg van Europa maak je met de Tramway du Mont Blanc, TMB. De route start in Le Fayet op 584 meter hoogte en brengt je in ongeveer 1,5 uur en via 6 tussenstops naar het eindstation Nid d’Aigle op 2372 meter hoogte. Daarmee is de route de hoogste spoorweg van de Haute Savoie regio. Er rijden drie oude treinen die zijn vernoemd naar de dochters van de eigenaar. Onderweg geniet je van het indrukwekkende landschap en het uitzicht op de Mont Blanc. 

Vanuit Nederland met de trein naar de sneeuw 

Reizen per trein door de Alpen wordt steeds populairder nu reizigers nieuwe manieren ontdekken om deze majestueuze bergketens te verkennen zonder last te hebben van files of verraderlijke wegen. NS (Thalys) biedt rechtstreekse verbindingen vanaf Amsterdam, Rotterdam en Schiphol naar de Franse Alpen. 

Met de TUI Ski Express nachttrein kan je na één nachtje slapen al genieten van je wintersport in Oostenrijk. Op vrijdagavond vertrek je vanuit Amsterdam of Utrecht en op zaterdagochtend stap je uit ​in Oostenrijk.  

Waar wacht je nog op?  

Het verkennen van de Alpen per trein is een onvergetelijke ervaring - een die je niet mag missen! Avontuurlijk reizen door de prachtige landschappen en tegelijkertijd genieten van het comfort op de trein, waaronder heerlijk eten (en zelfs champagne!) en tijd voor een goed gesprek met je medereizigers. Dus waar wacht je ​nog op? Begin vandaag nog met het plannen van je volgende Alpenavontuur! 

Deel dit bericht