Ga naar inhoud

5 juli 2023Vervoer

Op de snorfiets? Helm op, ook bij warm weer

Vanaf januari 2023 is het verplicht voor snorfietsers en hun passagiers om een helm te dragen. Dit is ingevoerd met als doel het aantal verkeersgewonden en verkeersdoden onder snorfietsers omlaag te brengen. Dus ook al is het warm of had je net een good hair day, die helm moet echt op.

Je herkent hem aan...

Je herkent een snorfiets aan de blauwe kentekenplaat. Deze vriend op twee wielen brengt je snel van A naar B en mag daarbij maximaal 25 km per uur. En als je valt met deze snelheid, dan is dat op z’n zachtst gezegd niet fijn. Voor je veiligheid is het dus hartstikke belangrijk dat je een helm opzet. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van 100 euro.

Maar waarom eigenlijk die helm?

Het besluit om de helmplicht in te voeren is gebaseerd op statistieken die aantonen dat hoofdletsel een van de meest voorkomende en ernstige verwondingen is bij snorfietsongevallen. Het dragen van een helm biedt bescherming tegen potentieel levensbedreigend hoofdletsel. De helm absorbeert de impact van een val of botsing en vermindert daarmee de kans op ernstig letsel aanzienlijk.

Hoe zit het met de deelscooter?

Ook bij het besturen van een elektrische deelscooter (Go Sharing, Felyx, Check, en Tier) is het verplicht om een helm te dragen. Elke scooter beschikt over twee van deze parels in de topkoffer, dus ook een voor je medereiziger. Tip: neem een haarnetje mee als je weet dat je een leenscooter gaat gebruiken, wel zo hygiënisch.

Ben ik zonder helm nog wel verzekerd?

Nee, wanneer het letsel is ontstaan doordat de bestuurder of de passagier geen helm droeg of wanneer de helm niet op de juiste manier werd gedragen dan heb je als verzekerde geen recht op een uitkering. Daarom is het extra belangrijk om een bromfietsverzekering af te sluiten.

Deel dit bericht