Ga naar inhoud

4 september 2018

Onweer op komst. En jij bent buiten….

Het kan je zomaar gebeuren. Je bent buiten, het wordt wat donker en plotseling… een bliksemflits. Onweer in aantocht. Geen houden aan. Wat kun je dan het beste doen om de kans op ongelukken te verkleinen?

Als het onweer nadert

Het beste advies is eigenlijk: zorg dat je zo snel mogelijk ergens binnenkomt. Liefst in een stenen gebouw. Of in een auto, want ook daarin ben je redelijk veilig. Maar misschien ben je wel ergens in de vrije natuur en heb je geen gelegenheid om in de buurt te schuilen. Dan zijn deze tips handig voor jou.

In het open veld

Dat je bij onweer weg moet blijven bij bomen weet iedereen. Een boom is al snel het hoogste punt in de omgeving en dat trekt nu eenmaal bliksem aan. Maar moet je dan zomaar in het open veld gaan zitten? Jazeker, al klinkt dat misschien raar. Het is belangrijk dat je jezelf daarbij klein maakt: ga niet liggen, maar juist op je hurken zitten met je beide voeten tegen elkaar. Zo kan er geen spanningsveld tussen je voeten ontstaan.

Ben je met meer mensen? Verspreid je dan over het terrein. En heb je een fiets, een bromfiets of andere (grotere) metalen voorwerpen bij je? Leg die een eind verderop, want ook daar is de bliksem dol op. Je zult niet de eerste zijn die via metaal een onweersklap krijgt. En natuurlijk blijf je ook uit de buurt van elektriciteitskabels.

Tijdens het wandelen in het bos

Als het niet lukt om snel het bos uit te komen, zoek dan een open plek of een plaats met kleine boompjes. Ook in het bos is het verstandig om ineengedoken op je hurken te gaan zitten met je voeten strak tegen elkaar. Gebruik geen paraplu als die een metalen punt heeft. Verder is het dan gewoon een kwestie van afwachten….

Op de camping

In een caravan van metaal (bv. aluminium) ben je een stuk veiliger dan in een caravan van kunststof. Maar eigenlijk geldt in beide situaties hetzelfde als wanneer je kampeert in een tent of een vouwwagen: je kunt beter in een auto kruipen of een sprintje trekken naar het toiletgebouw om te schuilen. Als je al eens een fikse onweersbui hebt meegemaakt tijdens het kamperen, weet je wel waarom. Eén advies: zorg er wel altijd voor dat de ramen en deuren dicht zijn.

In of op het water

Ben je aan het zwemmen of aan het surfen? Dan moet je echt zo snel mogelijk het water uit, want water geleidt de bliksem als de beste. Vaar je op een boot, ver van de oever? Dan mag je blij zijn als je op een metalen boot zit in een kajuit die helemaal dicht is. Zo niet, dan moet je veel geluk hebben. Zeker als je boot een metalen mast heeft, want dat is een magneet voor de bliksem. Zorg dat in zo’n geval de mast en het want met goedgeleidende kabels zijn verbonden met de kielbouten.

Bij het sportveld

Bij voetbalvelden in grote stadions zie je vaak dat de scheidsrechter de wedstrijd staakt bij naderend onweer. Dat is verplicht en verstandig. Het stadion zelf en de toeschouwers zijn wel veilig, want elk stadion heeft bliksemafleiding. Maar de spelers, de leiding en de stewards op en rond het veld zijn veiliger in de kleedkamers.

Bij kleinere sportcomplexen ben je als toeschouwer niet bepaald safe. Zeker niet als er metalen hekken rondom het veld staan, want ook die geleiden de bliksem. Ons advies: zo snel mogelijk vertrekken. Of kijken of er nog ruimte is in de kantine.

En als je wél op tijd binnen bent

Het klinkt misschien verrassend, maar ook als je binnen bent, moet je tijdens een onweersbui alert zijn. Ramen en deuren dicht is het beste. Douchen of in bad gaan tijdens onweer schijnt niet echt veilig te zijn, al zijn de meningen daarover verdeeld. Om je elektrische apparatuur (tv, audio, router, laptop/pc en telefoon) te beschermen, zijn inductiestekkers in principe afdoende. Maar als je helemaal zeker wil zijn dat er niets misgaat, kun je altijd de stekkers uit het stopcontact halen en de cai-kabel lostrekken.

Een rekentip tot slot

Altijd goed om te weten: als er tussen bliksemflits en donderslag drie seconden zitten, betekent dat dat het onweer ongeveer op 1 kilometer afstand is. Zo kun je zelf uitrekenen wanneer je je echt zorgen moet gaan maken. Maar let op: onweer kan zich verraderlijk snel verplaatsen. Dus je bent gewaarschuwd.

Met dank aan Gerbrand Jonker en Hubert Weitenberg van de Brandweer in Veiligheidsregio IJsselland.

Deel dit bericht