Ga naar inhoud

8 september 2022Reizen

Medemblik, terug naar de tijd van de Gouden Eeuw

Medemblik, gelegen aan het IJsselmeer, is de kleinste en oudste stad van West-Friesland en staat vooral bekend om zijn watersportmogelijkheden. Maar wist je dat je in de gemeente Medemblik ook heerlijk kunnen winkelen, wandelen en fietsen? Een dagje is daarvoor eigenlijk veel te kort…

Bezoek je een stad, dan is het wel zo leuk om iets van het plaatsje af te weten. Dat kan bijvoorbeeld door een bezoekje aan een museum. In het centrum van Medemblik vind je er maar liefst drie, dus kies maar uit. Onze tip? Ga langs bij het Nederlands Stoommachinemuseum. Hier kom je alles te weten over de kracht van water en vuur. Nergens anders staan zoveel nog werkende stoommachines bij elkaar als hier. Het museum ligt aan het IJsselmeer en is gevestigd in het voormalig stoomgemaal ‘Vier Noorder Koggen’.

https://stoommachinemuseum.nl

Op stoom

Maak voor of na je bezoek aan het Stoommachinemuseum een ritje met de Museum Stoomtram Medemblik – Hoorn. De stoomtram is een rijdend museum en vertelt over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland.

Tip: Maak een dagtocht door de Historische Driehoek: Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. De stoomtram brengt je van Hoorn naar Medemblik (en visa versa), tussen Medemblik en Enkhuizen vaart het museumschip over het IJsselmeer.

www.stoomtram.nl

Gouden Eeuw Fietsroute

Musea, kerken, monumenten en kastelen: in Medemblik vind je ontzettend veel bezienswaardigheden die uit de Gouden Eeuw komen. Stap je hier op de fiets, dan stap je zo de Gouden Eeuw in. Tijdens de 49 kilometer lange ‘Gouden Eeuw Fietsroute’ voel, beleef en zie je de omgeving zoals die er toen uitzag. In de regio zijn in totaal zeven iconen uit de Gouden Eeuw te vinden, te herkennen aan de gouden munten in de bestrating. Je vindt ze ook onder de afstapmomenten bij deze fietsroute.

Leuk weetje: Vind je 49 kilometer iets te ver? Fiets dan bij knooppunt 70 via knooppunt 73 naar knooppunt 54. De route is dan ongeveer 25 kilometer.

https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/beleef-de-gouden-eeuw-in-medemblik/?routeId=5e8599e1a213e

Tip: Kasteel Radboud is een van de afstapmomenten. Bij goed weer zit je hier heerlijk in de tuin met uitzicht over de Oosterhaven en het IJsselmeer, bij slecht weer geniet je van appeltaart in historische sferen.

Leuk weetje: Kasteel Radboud, gelegen aan het IJsselmeer, is gebouwd in 1288 als dwangburcht in opdracht van Graaf Floris V. Jaarlijks vinden hier meer dan 60 evenementen en activiteiten plaats dus check voor je bezoek even de site om te zien wat voor leuks er op het programma staat.

https://kasteelradboud.nl

Goudkustwandeling Medemblik

Tijdens de Gouden Eeuw was Medemblik van onmisbaar belang voor de handel. Tegenwoordig kun je je in de havenstad nog steeds vergapen aan prachtige pakhuizen, schilderachtige straatjes en prominente poorten. Welkom aan de West-Friese kust: de Goudkust.

Zin in deze mooie wandeling van ongeveer 1.5 uur? De ‘Goudkustroute’ loopt door het historische centrum en start bij meelmolen De Herder aan de Westerdijk 3. De route kan opgehaald worden bij het toeristen informatiepunt aan de Pekelharinghaven 50, maar online vind je ook een uitgebreide beschrijving van alle bezienswaardigheden.

https://onh.nl/verhaal/goudkustwandeling-door-medemblik

Voetjes in het zand

Door de aanleg van de Afsluitdijk is het nu kalme IJsselmeer een plek waar je heerlijk kunt relaxen. Er zijn verschillende strandjes en het water blijft lang ondiep. Voor kleine kindjes wel zo fijn. Ook fijn is het voor de mensen die willen leren kitesurfen. Deze sport leer je namelijk het beste in ondiep water. Bij Kitesurfschool KiteFEEL zijn, speciaal voor dagjesmensen en toeristen, lessen te boeken. Je krijgt één op één of maximaal met 2 personen per instructeur les. Uiteraard wel even een lesje boeken: www.kitefeel.nl

Pittoresk nachtje slapen

Gemeente Medemblik is eigenlijk te leuk om maar een dagje te verblijven. En dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet want in deze omgeving stikt het van de leuke overnachtingsplekjes.

Onze Tip? Slaap een nachtje bij Adrienne Koedooder en John Duyn in Oostwoud waar hondje Lulu, de terriër, je kwispelend tegenmoetkomt. De vriendelijke eigenaren runnen een theetuin, ’t Vosje, en twee B&B’s, De Vliegenzwam. In de theetuin serveren Adrienne en John onder andere taarten, gemaakt met natuurlijke ingrediënten en scharreleitjes van eigen kippen. Laat je lekker verwennen en geniet van de rust en het uitzicht op de grazende herten aan de overkant van de sloot.

Overnachten kan in B&B ‘Onder de boompjes’ die zich achter in de theetuin bevindt met uitzicht op de bloementuin of ‘In de Wolken’. B&B ‘Onder de boompjes’ heeft een heerlijk terras met twee tuinstoelen. ‘In de Wolken’ bevindt zich boven het theetuin cafeetje en heeft een minstens zo mooi uitzicht over de bloementuin. Pittoresker overnachten dan dit kan haast niet. 

Theetuin ’t Vosje is geopend van woensdag t/m zaterdag van mei t/m augustus. De B&B’s zijn het hele jaar door te boeken.

Meer informatie: https://www.theetuinhetvosje.nl

Deel dit bericht

 • 11 juli 2024Gezondheid

  Juist voor kinderen is smeren met zonnebrandcrème extra belangrijk

  Precies op tijd hangt de zonnebranddispenser op basisschool De Klipper in IJmuiden. Want, ondanks dat de zomervakantie is aangebroken, staat de Zomerschool op het punt te beginnen. “Kinderhuidjes zijn kwetsbaar. Daarom zijn wij extra blij met deze gift van Univé Noord-Holland.”

 • 26 juni 2024

  Wegenvignet of milieusticker nodig? Univé Noord-Holland helpt graag

  De vakantietijd breekt aan. Grote kans dat de accommodatie reeds geboekt is en de reisverzekering afgesloten. Maar heb je ook gedacht aan de aanschaf van een milieusticker of wegenvignet? Best ingewikkelde zaken, maar geen nood. Univé Noord-Holland verkoopt de vignetten en stickers en legt alles haarfijn uit.

 • 20 juni 2024Gezondheid

  ‘Tuinieren is een buitenhobby, goede zonbescherming is dus extra belangrijk’

  Bij tuindersvereniging Tuinvreugde Volendam hangt sinds kort een zonnebranddispenser. De dispenser met zonnebrandcrème is een gift van Univé Noord-Holland en zal er deze zomer aan bijdragen dat meer leden beschermd tuinieren. “Weer helemaal naar huis omdat je je zonnebrandcrème vergeten bent, is er nu niet meer bij.”