Ga naar inhoud

25 november 2021Gezondheid

Tips voor een gezonde leefstijl van Fit with Marit

Al sinds haar jeugd was Marit veel bezig met voeding en sporten, ze spendeerde heel wat uren op het ijs van Thialf. Daarna ging ze studeren in Groningen en keek ze op een andere manier naar koken, eten en bewegen. Ze zocht naar een nieuwe balans en deelt haar tips sinds een paar jaar op haar blog Fitwithmarit.nl. In dit blog deelt ze ook haar tips voor een gezonde leefstijl met jou.

Marit vertelt wat een gezonde leefstijl voor haar betekent: “Als ik denk aan een gezonde leefstijl, denk ik terug aan een aantal jaar geleden. Toen dacht ik dat ik een hele gezonde levensstijl had, maar eigenlijk (achteraf) had ik juist het tegenovergestelde: Overmatig bewegen, (te) weinig eten en veel stress. Ik viel af, wat voor mij een teken was dat ik juist goed bezig was. Ik sloeg door in gezond eten en bewegen werd mijn obsessie. Ik sloeg etentjes af met vrienden, mijn hardlooprondjes werden steeds langer en na toch iets “ongezonds” eten, voelde ik me ontzettend schuldig en dik.”

Maar ze wist de knop om te zetten. Niet langer draaide alles om afvallen en ontevreden zijn. Door te gaan trainen met een personal trainer en te focussen op voldoende eten, kwamen de kilo’s er langzamerhand weer bij. “Bij iedere kilo voelde ik me zekerder en energieker. Dit ging naast ups gepaard met de nodige downs. Want ik was gewend die controle te houden, maar ik werd meer en meer de oude en dit motiveerde mij om door te gaan. Dit is ook het startpunt geweest om openlijk te gaan schrijven over dit onderwerp, omdat ik merkte dat ik niet de enige was die hier mee worstelde”, aldus Marit.

“Vanaf het moment dat de knop om ging en ik langzamerhand weer de energieke Marit werd, leerde ik dat je maar één lichaam hebt en je hiervoor goed moet zorgen. Dat betekende voor mij dat ik mezelf niet langer meer kwelde met overmatig bewegen en te weinig eten, maar juist dat ik naar mijn lichaam durfde te luisteren en een gezonde leefstijl voor mezelf creëerde. Voor mij betekent dat dat je je lichaam voedt met gezonde producten, dat je regelmatig beweegt, dat je voldoende ontspant en slaapt, maar ook dat je kunt genieten van “ongezonde” dingen, want dat is af en toe ook heel gezond.”

Ze deelt daarbij ook graag haar tips voor een gezonde leefstijl met jou, maar wil ook benadrukken dat gezonde leefstijl voor iedereen anders is: “Waar ik heel erg houd van ontbijten met havermout en hardlopen in het bos, zal iemand anders daar misschien ongelukkig van worden. Kijk dus vooral naar wat er bij jou past, want een gezonde levensstijl is niet iets wat je vol moet houden, het is iets wat je vol wilt en kunt houden. En goed zorgen voor jezelf, betekent dat je ook goed kunt zorgen voor een ander.”

Marits tips voor een gezonde leefstijl:

  • Eet  voedzaam: eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt, zodat je je lichaam echt voedt. Kies voor volkoren, drink voldoende water, eet minstens twee stuks fruit en focus op meer groente. Bijvoorbeeld door als ochtend tussendoortje worteltjes, tomaatjes, komkommer en/of paprika te eten (schrijf het direct op je boodschappenlijstje, zodat je het in huis hebt)!
  • Beweeg: zorg ervoor dat je minstens 30 minuten per dag beweegt. Wandelen, fietsen, zwemmen, fitnessen, hockeyen, boksen… plan deze momenten voor jezelf in (bijvoorbeeld voor of na je werkdag), zodat het makkelijker is het ook echt uit te voeren.
  • Stress minder en ontspan meer: durf uit de “aan-modus” te gaan en de ontspanning op te zoeken. Leg je mobiel wat vaker weg (vooral in de avond), focus je op je ademhaling (2 minuten is al effectief), lees een boek en ga de natuur in. Dit kan ook bijdragen aan een betere nachtrust. 
  • Lach & geniet: spreek af met familie en vrienden, maak tijd voor je hobby’s en creativiteit en doe dingen waarvan je alleen al gaat lachen als je eraan denkt. 

Een gezonde leefstijl en je zorgverzekering

Bij Univé vinden we een gezonde leefstijl belangrijk. Daarom krijg je vanuit onze aanvullende zorgverzekeringen een vergoeding voor een leefstijlprogramma of leefstijlcheck.

Bereken je premie

Deel dit bericht