Ga naar inhoud

26 april 2018Wonen

Zo voorkom je dat inbrekers precies weten wanneer je op vakantie bent

Met social media kun je een hoop leuks. Het is dé manier om op de hoogte te blijven, of het nou om nieuws of om je vrienden gaat. Ook als je op vakantie bent, is het verleidelijk om even aan iedereen te laten weten hoe erg je het naar je zin hebt. Maar realiseer je wel: niet alleen je vrienden kunnen zien dat je met een drankje aan het strand zit, inbrekers kunnen dat ook. Om de kans op inbraak te beperken, hebben we de beste tips voor je op een rijtje gezet.

Bedenk goed welke hashtags je gebruikt

Hashtags zijn zeker op Instagram een leuke manier om meer mensen te bereiken. Gebruik de hashtag #vakantie en opeens is je foto tussen allerlei andere mooie kiekjes te vinden. Leuk, maar ook gevaarlijk. Hashtags zijn voor inbrekers een hele makkelijke manier om te zien wie er niet thuis is. Denk de volgende keer dus toch even na voordat je #holiday, #weekendjeweg of #totover3weken onder je foto zet.

Check niet in op vliegvelden

En, nee, dan hebben we het natuurlijk niet over het inchecken bij je luchtvaartmaatschappij. Als je bij een vliegveld aankomt, is de kans groot dat je een automatisch berichtje krijgt van Facebook met de vraag of je wilt inchecken. Op die manier weten alle vrienden dat je de komende tijd even wat minder goed bereikbaar bent. Maar laat dat nu net de populairste manier voor inbrekers zijn om erachter te komen wie op vakantie is. Zulke check-ins zijn gemakkelijk te vinden, ook als je denkt dat je al je gegevens hebt afgeschermd.

Pas de privacy-instellingen van je sociale profielen aan

Er zijn er nog steeds een hoop Facebook- en Instagram-profielen toegankelijk voor iedereen. Denk goed na over wat je wilt delen met vrienden en vreemden, en pas je privacy-instellingen daarop aan. Hoe je je instellingen aanpast, verschilt per sociaal medium, maar bij Facebook is het heel makkelijk. Klik eerst op het kleine driehoekje rechtsboven, daarna op ‘Instellingen’ en vervolgens op ‘Privacy’.

Gebruik WhatsApp

Wees eens eerlijk: voor wie is die vakantiefoto nou echt bedoeld? Voor je allerbeste vrienden of ook voor de studiegenoot die je al 6 jaar niet hebt gezien? In dat eerste geval raden wij aan om gewoon lekker WhatsApp te gebruiken. Appjes worden standaard vergrendeld, waardoor het zelfs voor de allerbeste hackers nagenoeg onmogelijk is om erbij te komen. Geen zin om 20 keer hetzelfde bericht te sturen? WhatsApp biedt je de mogelijkheid om meerdere berichtjes tegelijk te sturen via zogenaamde verzendlijsten.

Installeer een slimme beveiligingscamera

Vroeger vroeg je je buren om een oogje in het zeil te houden als je op vakantie ging. En hoewel dat nog steeds hartstikke verstandig is, zijn er inmiddels ook andere manieren. Zo kun je een slimme beveiligingscamera aanschaffen die in direct contact staat met je telefoon, waar je ook bent. Als de camera beweging in huis signaleert, krijg je meteen een berichtje. Klik erop, en je kunt live camerabeelden bekijken. Wij hebben een samenwerking met een webshop met allerlei preventiemiddelen. Je profiteert hier van aantrekkelijke Univé-ledenkorting.

Hoeveel inbrekers social media gebruiken om hun doelwit te bepalen, is niet duidelijk. De onderzoeken spreken elkaar tegen op dat vlak. Maar buiten kijf staat dat een gewaarschuwd mens voor twee telt. We beloven dat je het inbrekers met deze tips een stuk lastiger maakt. En toch kan het altijd misgaan. In zo’n geval heb je met een inboedelverzekering in ieder geval de zekerheid dat jouw gestolen spullen worden vergoed. Is jouw woning zelf ook verzekerd, dan is de inbraakschade ook gedekt. Wil jij weten welke woonverzekering bij jouw situatie past? Vraag een gratis adviesgesprek aan met een van onze adviseurs.

Deel dit bericht