Ga naar inhoud

8 april 2022Wonen

Kies je voor verbouwen in plaats van verhuizen? Zo financier je dat

Misschien kwam je er tijdens de lockdown al achter: je woning past niet meer bij je. Strijd met je partner om dat ene rustige plekje in huis om te kunnen werken, de ander aan de keukentafel en tussendoor de kinderen lesgeven... Verhuizen dan maar, met die gekte op de woningmarkt? Waarom niet gewoon blijven zitten waar je zit? Kies voor verbouwing en maak van je huis weer een echt thuis. Onze hypotheekadviseurs checken graag voor je hoe jij die verbouwing het beste kunt financieren.

Hoe blaas je je huis nieuw leven in?

Wat mis je het meeste in je huidige woning? Extra vierkante meters? Kan de indeling beter? Is die oude badkamer je al jaren een doorn in het oog? Of mis je licht in je woonkamer? Met een verbouwing kan je huis waarschijnlijk nog jaren mee. En het mooie is dat je woning hierdoor waarschijnlijk ook nog eens meer waard wordt. Maar hoe betaal je die verbouwing? Daar weten onze hypotheekadviseurs alles van. Maak daarom vandaag nog een afspraak en kijk samen wat in jouw situatie de beste optie is.

Je financieringsopties

Voor de verbouwing kun je je spaargeld gebruiken of een lening afsluiten of de hypotheek verhogen. Wat voor jou de beste optie is, hangt onder meer af van de waarde van je woning en je inkomen. In dit artikel ligt de focus op wat mogelijk is met een hypotheek.

Je hypotheek onderhands verhogen

Is bij het afsluiten van de hypotheek direct een hogere inschrijving gedaan? Of heb je inmiddels een flink stuk van je hypotheek afgelost, waardoor je hypotheekbedrag ook lager is dan het ingeschreven bedrag? Het verschil kun je er dan bij lenen en gebruiken voor de verbouwing. Dat heet onderhands verhogen. Het mooie is: je hoeft dan niet weer langs de notaris, waardoor je op de afsluitkosten bespaart.

Een tweede hypotheek afsluiten of je bestaande hypotheek verhogen

Je kunt ook een tweede hypotheek afsluiten of je bestaande hypotheek verhogen, speciaal voor de verbouwing. Als je de extra hypotheek volledig gebruikt voor de verbouwing, is de hypotheekrente helemaal aftrekbaar. Onze hypotheekadviseurs berekenen graag voor je wat je mogelijkheden zijn.

Je hypotheek oversluiten en verhogen

De hypotheekrente stijgt, maar is nog steeds erg laag. Als je je hypotheek wilt verhogen, kan het daarom interessant zijn om snel in actie te komen. Laat onze hypotheekadviseurs kijken of oversluiten in jouw situatie verstandig is.

Let op: woningwaarde en inkomen bepalen maximale hypotheek

Je hypotheek mag nooit hoger zijn dan 100% van je woningwaarde, ook niet na de verbouwing. Maar hoe weet je nou wat een verbouwing doet met de waarde van je woning? Dat bepaalt een taxateur. Die kijkt naar de huidige marktwaarde van je woning, wat je gaat verbouwen en wat dat kost. En maakt dan een inschatting van de marktwaarde ná die verbouwing.

Ook je inkomen heeft invloed op hoeveel je maximaal mag lenen. Die inkomenseis is waarschijnlijk strenger dan toen je je woning kocht. Dat betekent dat je misschien minder kunt lenen dan je verwacht. Onze hypotheekadviseurs laten je graag zien wat in jouw situatie mogelijk is.

Goed om te weten: als je je huis ook wilt verduurzamen, dan mag je vaak tot 106% lenen. Lees hier meer over in ons artikel: Hoe onze hypotheekadviseurs je kunnen helpen bij het verduurzamen van je huis en hoe dat werkt.

Met welke kosten moet je rekening houden?

Dat hangt helemaal af van het soort financiering, of je naar de notaris moet en of een nieuwe taxatie nodig is. Onze hypotheekadviseurs zetten graag voor je op een rijtje waarmee je in jouw situatie rekening mee moet houden.

Advies nodig? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag

Onze hypotheekadviseurs zijn onafhankelijk. Dat betekent dat wij met bijna alle hypotheekverstrekkers samenwerken. Daardoor zijn onze adviezen compleet en helemaal op maat. En met onze 100 winkels zit er altijd een adviseur bij jou in de buurt. Loop daarom gerust eens binnen, maak online een afspraak of bel ons, via 0592 349 340. Kijk voor meer informatie ook eens op unive.nl/hypotheek

Deel dit bericht