Ga naar inhoud

26 januari 2023Gezondheid

Je goede voornemens bereiken met een positieve mindset

De kerstversiering ligt alweer een tijdje op zolder en de oliebollenkraam heeft zijn luiken gesloten. Tijd voor een frisse start van het nieuwe jaar! Er liggen 12 maanden voor je om je doelen te bereiken. Heb je goede voornemens? Realiseer ze met de kracht van een positieve mindset. 

Geloof in jezelf  

De eerste stap in het realiseren van jouw wens is de overtuiging dat je het ook kunt. In jezelf geloven en vertrouwen hebben in je eigen kunnen. Als je eigenlijk niet gelooft dat je iets kunt, zal het veel moeilijker zijn om de nodige stappen te zetten. Onderzoek welke belemmerende gedachten je klein houden en vraag jezelf af of deze waar zijn. ‘Sporten is niets voor mij’ is zo’n gedachte. Waar komt deze gedachte vandaan? Is het wel waar? En wie zegt het eigenlijk? Is het antwoord ‘jijzelf’? Grote kans dat je jezelf onnodig klein houdt. Loslaten die overtuiging. En geloof dat alles ​mogelijk is.  

De kracht van positief denken  

Natuurlijk is het slim om je doelen op te splitsen in kleinere stappen en een plan van aanpak te maken. Maar je geheime wapen bij het behalen van je doelen is een positieve mindset. Neem elke dag een paar momenten om je te richten op positiviteit en dankbaarheid - dit helpt je om uitdagingen te zien als kansen. Wees ook alert op hoe je tegen jezelf praat in moeilijke tijden; gebruik positieve zinnen, ook wel bekend als affirmaties, om jezelf aan te moedigen.  

Positieve affirmaties  

“Ik ben in staat om mijn dromen te realiseren” of “Ik geef het beste van mezelf”. Positieve affirmaties werken door je geest te herprogrammeren om zich meer te richten op de goede dingen in het leven. Zo’n positieve mindset helpt je bij het opbouwen van goede gewoontes. Het draagt bij aan je zelfvertrouwen en helpt je omgaan met stress. Positieve affirmaties activeren delen in onze hersenen die te maken hebben met beloningssystemen, waardoor we ons gesterkt voelen als we ze uitspreken. Maak dus een lijstje met motiverende zinnen, plak ze op je spiegel en spreek ze iedere dag naar jezelf uit.  

Tips voor positieve power  

Hier een paar tips om in de positieve flow te komen en blijven: 

  1. Deel je plan met iemand die je onvoorwaardelijk steunt en scherp houdt op je doelen. Je partner of een fijne vriend(in) waar je regelmatig mee bijpraat over je proces. Of overweeg de hulp van een professional (trainer of coach) in jouw weg naar succes. Je hoeft het niet alleen te doen.   
  2. Zorg dat je jezelf oplaadt. Met een lege batterij kan je geen doelen behalen. Ga dus lekker wandelen, mediteer of staar gedachteloos uit het raam naar de wolken, met een kop warme thee in je handen.  
  3. Vier kleine overwinningen. Beloon jezelf bij het behalen van je subdoelen. Is je doel om 10 km nonstop te kunnen hardlopen? Trakteer jezelf op een avondje bioscoop of een lekker saunabezoek bij iedere extra behaalde kilometer.  

Met de juiste mindset en een goed plan is het zeker haalbaar om je doelen te bereiken. Positieve affirmaties helpen je om positief te denken en jezelf belonen bij (kleine) successen werkt enorm motiverend. Omring jezelf met de juiste mensen en ga ervoor. Zo wordt 2023 jouw beste jaar. Veel succes! 

Deel dit bericht