Ga naar inhoud

24 oktober 2022Sport

Houd je kind in beweging

Bewegen zou eigenlijk een dagelijks onderdeel voor kinderen moeten zijn. Op die manier leren ze belangrijke motorische vaardigheden en het maakt ze vrolijk. Beweging wordt echter steeds minder vanzelfsprekend voor kinderen, terwijl het super belangrijk is.  

Kinderen krijgen tegenwoordig steeds drukkere agenda’s. Al vanaf jonge leeftijd is er veel huiswerk, lessen en andere verplichtingen. Daarbij komt nog een andere grote concurrent voor het bewegen. Denk aan het gamen en social media wat razend populair is. En de coronacrisis heeft ook niet bepaald een gunstig effect gehad. Het is dus belangrijker dan ooit om kinderen te stimuleren om te bewegen.  

Minimaal een uur per dag 

Tijdens de lockdown hebben kinderen veel beweging gemist. Zo waren er langere tijd beperkingen in het georganiseerd sport- en beweegaanbod, zoals groepslessen in een zwembad of gymzaal. Het wegvallen van deze bewegingsvormen zijn helaas niet allemaal gecompenseerd, bijvoorbeeld door meer beweging thuis. Vooral kinderen die voorheen al weinig beweging kregen, zijn dat nog minder gaan doen en vooral meer schermtijd gaan gebruiken. Dit terwijl de Gezondheidsraad adviseert dat kinderen minimaal een uur per dag bewegen. Slechts zo’n 60% van de kinderen haalt deze norm. 

Bewegen = ontwikkelen 

Doordat kinderen mede door de coronacrisis nog minder zijn gaan bewegen, gaat hun ontwikkeling er helaas niet op vooruit… En dat gaat verder dan goed zijn in sport! Beweging draagt namelijk niet alleen bij aan de motorische ontwikkeling, maar heeft ook effect op andere ontwikkelingsdomeinen. Zo verkleint bewegen de kans op overgewicht in de kindertijd en ook op de langere termijn. Daarnaast is meer beweging goed voor de hersenontwikkeling, zoals een betere bloedtoevoer, meer aanmaak van zenuwcellen en een toename van de verbindingen tussen zenuwcellen. Bewegen blijkt goed voor de aandacht, concentratie en motivatie van kinderen. Voldoende bewegen staat dus gelijk aan een gezonde ontwikkeling. 

5 tips voor om beweging bij kinderen te bevorderen 

Maar hoe krijg je ze nu weer, of meer, aan het bewegen? Het gaat er vooral om dat kinderen elke dag de ruimte krijgen om te spelen en te bewegen. Als ze dat van jongs af aan aanleren, dan heeft dat een positief effect op de rest van hun leven. 

  • Ga elke dag minimaal een half uur met de kinderen naar buiten, ook bij slecht weer, en laat ze bijvoorbeeld in de plassen springen. 

  • Beweeg mee en geef het goede voorbeeld: dans, spring of beweeg mee met de kinderen tijdens verschillende dagelijkse activiteiten. 

  • Gebruik routines om beweging in te bouwen, bijvoorbeeld samen de hond uitlaten of vraag kinderen om mee te helpen met opruimen, tafeldekken, etc. 

  • Varieer in het spelaanbod zodat kinderen verschillende motorische vaardigheden kunnen opdoen, bijvoorbeeld klimmen, klauteren, rennen, springen en balanceren. En wist je dat stoepranden een ideale… 

  • Gebruik verschillende materialen, zoals klimmaterialen, hoepels, pittenzakjes, ballen, (loop)fietsen, steps, ga zo maar door.

Deel dit bericht