Ga naar inhoud

8 maart 2017Reizen

Hondenbezitter en uitlaatservice niet bewust van aansprakelijkheid

Honden zijn hele populaire huisdieren. Maar liefst 18% van de Nederlandse huishoudens hebben een of meer honden. Dat komt neer op zo’n 1,9 miljoen viervoeters. Maar wat als uw hond iemand schade toebrengt. Ben je dan zelf aansprakelijk?

Schade of een bijtincident

Maar liefst 49% van de hondenbezitters kent de regelgeving rondom aansprakelijkheid voor hun huisdier niet. Dit blijkt uit een onderzoek van het Aansprakelijkheidsverzekering Informatiecentrum (A.I.C.). Volgens de Nederlandse wet is de hondenbezitter namelijk altijd aansprakelijk voor de door de hond aangerichte schade of de gevolgen van een bijtincident. Deze wet is ook van kracht wanneer je hond wordt uitgelaten door een hondenuitlaatservice of als je hond is ondergebracht in een pension.

Hond en aansprakelijkheid

In principe is de hondenbezitter dus altijd aansprakelijk voor zijn of haar hond. Er is één uitzondering. Als bijvoorbeeld een medewerker van de uitlaatservice ervoor kiest om de hond los te laten lopen, en dus niet aan te lijnen, dan is de uitlaatservice wél aansprakelijk voor aangerichte schade. Deze vorm van aansprakelijkheid is ontstaan, omdat dieren onberekenbaar kunnen zijn (en daarmee een risico vormen in het maatschappelijke verkeer).

Uitlaatservice en aansprakelijkheid

Naast de hondenbezitter heeft ook de uitlaatservice een aansprakelijkheidsverzekering nodig. Niet alleen voor het geval dat een niet aangelijnde hond schade aanricht, maar bijvoorbeeld ook als een medewerker letsel oploopt of zelf schade toebrengt aan anderen tijdens de werkzaamheden. Als je hond wordt uitgelaten door een uitlaatservice is het dus belangrijk om ook te checken of de uitlaatservice een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten.

150.000 bijtincidenten

Volgens het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG) vinden er jaarlijks ongeveer 150.000 bijtincidenten plaats buitenshuis. De gevolgen van een bijtincident met een hond kunnen groot zijn. Uit cijfers van het Juridisch Bureau van Letselschade blijkt dat bij eenderde van de bijtincidenten het slachtoffer medische zorg nodig heeft in de vorm van een huisartsbezoek of zelfs spoedeisende hulp. Een slachtoffer kan deze letselschade verhalen op degen die verantwoordelijk is voor de hond.

Particuliere aansprakelijkheidsverzekeringen

Voor circa vijf euro per maand heb je al een volledige aansprakelijkheidsverzekering waarmee je gedekt bent voor schade door je hond. Sommige verzekeringen hebben wel een eigen risico. Het aansprakelijkheidsverzekering informatiecentrum raadt hondenbezitters daarom aan om aansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken op dekkingen en voorwaarden.

 Henk de Zwaan, Propositiemanager Zakelijk

Deel dit bericht