Ga naar inhoud

23 november 2023Gezondheid

Elkaar echt zien en verbinding maken in de Beweegtuin

Na haar carrière als onderwijzeres en ondernemer van een drogisterij/parfumerie, startte Miek Antonius (74) uit Hapert een nieuwe levensfase na haar pensioen. Samen met een grote groep vrijwilligers houdt zij haar geliefde dorp levendig met allerlei initiatieven. Vooral de zelf ontwikkelde beweegtuin in het hart van het dorp staat hierin centraal.

Drie jaar geleden bedacht Miek Antonius, met mede-initiators Mieke Slenders en Hanny Mollen, een initiatief om bewoners uit het dorp uit hun isolement te halen. Ze ontwikkelden een plan om een beweegtuin te bouwen die voor iedereen bruikbaar is, ongeacht leeftijd of achtergrond. De beweegtuin heeft niet alleen als doel om mensen samen te laten bewegen, maar vooral om op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te komen.

Zelf de handen uit de mouwen steken

“Aangestoken door de enthousiaste ideeën van mijn vriendin zijn we voortvarend aan de slag gegaan met wat wij onze droom noemden. We vonden dat het echt nodig was om als burgers zelf de handen uit de mouwen te steken en hebben de handschoen opgepakt,” vervolgt de opvallend kwieke Miek, wanneer haar wordt gevraagd waarom ze zich zo inzet voor de medemens.

Verbinding maken

Het resultaat is een prachtige beweegtuin centraal in het dorp bij het nieuwe multifunctionele centrum. Door de ligging in het groene hart van Hapert, nodigt het veel bewoners uit om regelmatig een ommetje te maken en daarbij met de juiste begeleiding samen te werken aan hun vitaliteit. “Wat mij betreft is er niets mooier dan ’s ochtends met mijn sportattributen naar de beweegtuin te gaan om daar rond de klok van tien uur enthousiaste buurtgenoten te ontmoeten. Samen maken we ons groene Kwiek-ommetje door het park en sluiten af met oefeningen in de beweegtuin. Bewegen is natuurlijk belangrijk, maar elkaar zien en met mensen verbinding maken, daar word je als buurtbewoner pas echt blij van.”

Een kwestie van lange adem

“Zelf een initiatief starten is niet niks. Het vergt veel denkwerk over de haalbaarheid en waarde voor de omgeving. Maar je moet vooral een lange adem hebben en doorzetten omdat het altijd langer duurt dan je denkt. Dan is het extra fijn wanneer je dat samen met anderen doet.” Voor Miek en haar mede-initiatiefnemers is met de komst van hun beweegtuin het einde van de reis nog niet in zicht. Het enthousiasme spat ervan af als de volgende initiatieven aan bod komen. “Samen met Basisschool ’t Palet en de seniorenvereniging zijn we bezig met het project Jong-Oud, waarbij verbindend ontmoeten centraal staat. We doen dit o.a. met de volgende activiteiten: moestuinieren, handwerken, techniek handige uitvinders, jeu de boules, schaken en beweegclinics. Er is nog zo veel te doen aan de levendigheid in Hapert. Het is een prachtig dorp en wij willen het nog groener en levendiger maken.”

Fondsenwerving

Werkgroep Groen Hart voor Hapert is geslaagd in haar eerste grote doel, een prachtige beweegtuin. Mede door de steun van verschillende betrokken fondsen is het ze gelukt de financiering rond te krijgen. Univé Buurfonds is één van de fondsen die een bijdrage heeft geleverd. Levendige wijken waar mensen met elkaar verbinden zorgt voor meer woon- en leefgeluk. Daar draagt het Univé Buurtfonds graag een steentje aan bij.

Heb jij ook een goed idee voor jouw buurt? Heb je een droom of project die jouw buurt fijner en veiliger maakt? Univé Buurtfonds helpt je bij het maken van je buurt. Doe de online projectcheck en kijk in een aantal simpele stappen of wij je hierbij kunnen helpen.

Deel dit bericht