Ga naar inhoud

31 augustus 2023Wonen

De mens voorop: verzekeren vanuit een coöperatief gedachtegoed

De mens voorop, dat is hoe Hans de Vries zijn werk als bouwkundig schade-expert bij Univé Noord-Nederland uitvoert. Verder kijken dan polisvoorwaarden, en in oplossingen denken. Zoals bij de brand bij een volkstuinvereniging in Groningen.

“Meldt iemand een aanzienlijke schade vanuit brand, water of storm, dan kom ik aan tafel. Open vragen stellen en goed luisteren, zodat onze leden zich gezien en gehoord voelen, dat vind ik belangrijk. Nog voordat ik de schade heb bekeken, krijg ik zo al een heel compleet beeld van hoe deze is ontstaan. Dan schakel ik de juiste partijen in om de schade te verhelpen, en regel wanneer nodig een tijdelijk ander onderkomen voor de bewoners. De mens voorop betekent voor mij: oprechte aandacht, een goed netwerk van partners inzetten en je afspraken nakomen.”

Vertrouwen

“Als verzekeraar hebben wij vertrouwen in onze leden. Dat past bij ons coöperatieve gedachtegoed. Veel schades worden dus telefonisch afgehandeld zonder een bezoek van een schade-expert. Is er onduidelijkheid over de oorzaak, dan krijgen leden regelmatig toch het voordeel van de twijfel. Je wilt gewoon op elkaar kunnen vertrouwen. Is de schade aanzienlijk, zoals een grote woningbrand, dan kom ik langs om het plaatje helder te krijgen. Maar ook om ze een hart onder de riem te steken. Leden waarderen dit.”

Brand bij volkstuinvereniging

Bij een recente brand bij een volkstuinvereniging in Groningen vlogen strobalen die tegen het gebouw lagen in brand, zonder een duidelijke oorzaak. Hierdoor ontstond schade aan zowel het gebouw als aan de spullen van de vereniging. Volgens de polisvoorwaarden was er geen dekking; er had 5 meter afstand moeten zijn tussen het gebouw en de opslag van de strobalen.

Toch koos Hans ervoor om vanuit de coöperatieve waarden van Univé coulant te zijn: “Zo’n vereniging heeft iedere paar jaar een andere voorzitter en dan kan het gebeuren dat ons advies over de strobalen niet is overgedragen. Daarnaast vervullen ze een waardevolle rol voor de samenleving, iets wat aansluit bij ons gedachtegoed.”

Er werd besloten om de benodigde materialen voor opbouw te vergoeden, aangevuld met een potje voor werkuren. “Dit voorval illustreert het karakter van Univé. Wij plaatsen de mens voorop, staan open voor mogelijkheden en streven ernaar om samen oplossingen te vinden. In dit geval leverde dat niet alleen een heel tevreden klant op, maar ook een stel vrijwilligers die zich samen met Univé inzetten voor een ander.”

Wijkdiner

“De voorzitter van de volkstuinvereniging heeft een groot netwerk. Uit het contact met de voorzitter is een samenwerking tussen Univé en zorgorganisatie Lentis ontstaan in het verzorgen van wijkdiners voor mensen die eenzaam zijn of wel wat steun kunnen gebruiken. Het is mooi om te zien hoe handelen vanuit ons coöperatieve gedachtegoed hiertoe heeft geleid.”

Deel dit bericht