Ga naar inhoud

14 juni 2022Vervoer

'De duofiets geeft ons vrijheid, beweging en gezellige gesprekken’

Zonnemeer, een huis voor mensen met een verstandelijke beperking en onderdeel van Esdégé Reigersdaal, is de trotse eigenaar van een duofiets. Cliëntbegeleidster Anita Alders: “Door Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds is onze droom uitgekomen en staat er een prachtige elektrische fiets voor de deur.”

Zonnemeer, gelegen in Obdam, is een huis waar zeventien mensen, jong en oud, begeleid wonen. Hebben de bewoners een afspraak of boodschap te doen, dan gaan de medewerkers met ze mee. “Met jonge cliënten pakken we gewoon de fiets, maar de wat oudere cliënten lukt dat niet”, legt Anita uit. “We pakten dus voor ieder wissewasje de auto. En toen begonnen we de duofiets van onze buren te lenen, ook een huis voor begeleid wonen. Het was een oudje, maar onze bewoners waren gelijk heel erg enthousiast. Obdam is een klein dorp en er kan veel op de fiets gedaan worden. Zittend naast elkaar trapten we het hele dorp door.”

Vrijheid door de duofiets

Een boodschapje, een tandartsbezoek, gewoon een ritje om te luisteren naar het fluiten van de vogels; het oudje van de buren was een groot succes. Anita: “Dat we de duofiets af en toe mochten lenen, betekende voor ons en onze cliënten vrijheid. We waren lekker in de buitenlucht en kregen beweging. Buiten dat ontstonden er, zittend naast elkaar met blik op oneindig, op die oude fiets de mooiste gesprekken. Het was duidelijk, we wilden onze eigen duofiets. Eentje die we konden pakken wanneer we dat zelf wilden.”

Fiets van de gemeente

De droom van Zonnemeer kwam uit, het huis kreeg van de gemeente een duofiets. “Wat in de eerste instantie natuurlijk geweldig leek, maar er zaten wat haken en ogen aan”, vertelt Anita. “Zo moest de fiets op naam staan van een enkele bewoner. Dat hield dus ook in dat alleen deze bewoner – laten we hem Pietje noemen – op de fiets mocht stappen. Je snapt, dat was geen oplossing. Iedereen wilde er gebruik van maken. Deze duofiets zorgde voor scheve ogen.”

Vraag uitgezet bij Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds

De fiets die van de gemeente afkomstig was, zorgde dus voor problemen. Zonnemeer wilde dolgraag een eigen exemplaar, een fiets waar niet alleen Piet gebruik van mocht maken, maar ook alle andere bewoners. Anita: “En dat was zo makkelijk nog niet; een elektrische duofiets is namelijk ontzettend duur. De volgende vraag was dus: hoe krijgen we die 7000 euro bij elkaar? En toen kwam opeens een van onze medewerkers op het idee om Stichting Univé Noord-Holland Ledenfonds te benaderen. Via een mail hebben we ons hele verhaal gedaan. Mét de uitleg dat nu alleen Pietje op de fiets mocht stappen en de rest aan de zijlijn jaloers toe kon kijken.”

Uitje voor bewoners en personeel

Binnen een maand ontving Zonnemeer een bericht van het Ledenfonds. “Univé kocht de fiets van de gemeente over!”, vertelt Anita enthousiast. “Sinds november 2021 staat dus ons eigen exemplaar voor de deur te pronken. We gebruiken hem voor praktische zaken en afspraken, maar onze activiteitenbegeleidster gebruikt hem ook wel eens om met een bewoner een ijsje te halen of naar een meer te fietsen. En neem van mij aan; niet alleen de bewoners zijn blij met onze aanwinst…”    

Deel dit bericht