Ga naar inhoud

8 december 2023Gezondheid

Dankzij Join Us is Esmee niet meer eenzaam

De feestdagen staan voor de deur. Gezellig! Of toch niet..? Als je je vaak eenzaam voelt, kan dat in de decembermaand extra lastig zijn. Esmee Verburg weet hoe het is om eenzaam te zijn.

Jarenlang had ze weinig of zelfs geen vrienden. Totdat ze zich aanmeldde bij Join Us, een stichting voor jongeren die hun sociale leven een boost willen geven. Haar zelfvertrouwen groeide, net als haar vriendinnengroep.

Ooit was ze een onbevangen, vrolijk meisje. Maar pesterijen op school maakten haar verlegen en teruggetrokken. “Omdat de andere kinderen me niet leuk vonden, zocht ik geen contact. Eigenlijk had ik helemaal geen vrienden”, blikt Esmee terug. Toen ze 18 werd, besloot ze tóch een feestje te geven. “Ik had mijn klasgenoten uitgenodigd via een groepsapp. Bijna iedereen zei dat-ie zou komen. Maar op de dag zelf kwam niemand opdagen. Zat ik daar met mijn moeder.”


Join Us


Het is een moment waar Esmee niet graag aan terugdenkt. Tegelijkertijd markeert haar 18e verjaardag het begin van een grote verandering. Samen met haar moeder besluit Esmee om iets aan haar eenzaamheid te doen. De schoolpsycholoog verwijst haar door naar Join Us, een stichting die zich inzet voor jongeren die zich eenzaam of alleen voelen. De stichting organiseert activiteiten voor jongeren en helpt hen bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden.  Het Univé Buurtfonds is partner van Join Us en helpt de stichting om meer bekendheid in Noord-Nederland te krijgen, zodat jongeren ook daar in hun eigen omgeving kunnen meedoen.


Wekelijkse online bijeenkomst


Esmee sluit zich aan bij een zestien weken durend online programma. Iedere week is er een online bijeenkomst waarin jongeren die, net als Esmee, graag meer sociale contacten willen opdoen. “In mijn groep zaten acht jongeren. Daarnaast was er altijd een begeleider en een ervaringsvrijwilliger aanwezig.” Tijdens de bijeenkomsten leren de deelnemers elkaar kennen, praten ze over eenzaamheid en maken ze een ‘sociaal netwerk-kaart’ waarop ze hun gewenste sociale netwerk aangeven. De begeleiders geven informatie over eenzaamheid en delen tips om contacten te leggen.


Camera uit


Voor Esmee was haar deelname een grote stap. “Eerst hield ik mijn camera uit. Pas na drie weken durfde ik ‘m aan te doen. Iedereen vond het superleuk dat ik mijn gezicht liet zien. Daardoor voelde ik me zo welkom en gewaardeerd.” Esmee heeft zoveel baat bij het programma, dat ze zich naderhand aanmeldt als ervaringsvrijwilliger. “Door anderen tips te geven en mijn ervaringen te delen, merkte ik dat mensen naar me luisteren als ik iets vertel. Dat ze mijn inbreng waarderen. Dat besef heeft veel met mijn zelfvertrouwen gedaan.”


Fijne groep vrienden

Inmiddels is Esmee 22 jaar. Ze volgt de mbo-opleiding Managementassistente, loopt stage en heeft een fijne groep vrienden om zich heen. “Mijn leven is dankzij Join Us enorm veranderd. Bij Join Us voelde ik me niet alleen. Ik was omringd door leeftijdsgenoten die me begrepen. En ik leerde dat ik net zo leuk ben als ieder ander. Dat ik het waard ben om vrienden om me heen te hebben.”


22e verjaardag


Join Us heeft voor Esmee zoveel betekend, dat ze van het helpen van jongeren graag haar werk wil maken. “Bijvoorbeeld door activiteiten te organiseren voor jongeren die het lastig hebben.” En haar 22e verjaardag? Die vierde ze samen met haar vrienden. Zonder zich ook maar een moment zorgen te maken dat ze niet zouden komen. “Voor het eerst in mijn leven heb ik vrienden waar ik echt op kan rekenen. Die ik altijd kan bellen en waarmee ik leuke dingen doe. Dat gun ik iedereen.”

Bijna één op de vier jongeren in Nederland voelt zich weleens eenzaam. Herken je dat? Of ken je iemand die geen of weinig sociale contacten heeft? Kijk op join-us.nu en ontdek wat Join Us kan betekenen.

Deel dit bericht