Ga naar inhoud

7 augustus 2023Wonen

Buurtoven Slotervaart: bakken brengt mensen samen

Een buurtoven om mensen samen te brengen in de wijk Slotervaart in Amsterdam. Om samen brood te bakken en elkaar beter te leren kennen. Verbinding in de buurt creëren, dat was het doel. Wij vonden het een fantastisch idee en steunden de realisatie vanuit het Univé Buurtfonds.

Eten verbindt

Maaike Belder is de initiatiefnemer van de buurtoven in haar wijk Slotervaart in Amsterdam. Ze is jaren geleden begonnen met buurthuis Café Flink en heeft inmiddels de Stadskas (een buurtmoestuin in het hart van Amsterdam) met zo'n 25 moestuinbakken toegevoegd. In september wordt de nieuwe buurtoven, mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Univé Buurtfonds, in gebruik genomen. "Het is een prachtige manier om mensen samen te brengen, want er is niets dat zo verbindend werkt als eten", aldus Maaike.

Zoals een dorpsbakkerij in Marokko

"Het begon eigenlijk omdat we geen verwarming hadden in de kas en begonnen na te denken over hoe we dat konden oplossen. Door mijn reizen in het buitenland was ik bekend met het concept van een buurtoven, waar mensen samenkomen, het deeg kneden en hun eigen brood afbakken. We dachten dat een oven een goed idee zou zijn om zowel aan onze behoefte aan warmte te voldoen als om een gemeenschap te creëren. En het leidt tot een mooie ontdekkingsreis in de verschillende culturen; iedere cultuur heeft zijn eigen broodsoort.

Maar natuurlijk brengt het bouwen van zo'n oven kosten met zich mee. Via-via had ik gehoord dat het Univé Buurtfonds lokale initiatieven ondersteunt. Dat paste perfect bij onze intenties, dus hebben we al snel een plan ingediend."

Een dorpje in de stad: de functie van de buurtoven

Nadat het idee in de buurt bekend werd gemaakt, ontstond er veel draagvlak om de oven te realiseren. De Stadskas biedt ruimte in het paviljoen, waardoor de oven het hele jaar door gebruikt kan worden.

Vanuit lokale basisscholen in Slotervaart is er een sterke behoefte om kinderen kennis te laten maken met het bakken en alles wat daarbij komt kijken. Daarom heeft het project zich aangesloten bij het innovatieve onderwijsproject 'Samen Leren in de Wijk', waar kinderen gedurende zes weken, één dag per week, samen met een partner uit de wijk aan de slag gaan. "De oven en de locatie zullen onze kinderen en ouders meer bieden dan alleen een heerlijk brood; het wordt een plek van verbondenheid en samenkomen", aldus Maaike.

Univé Buurtfonds

Elkaar helpen. Dat zit in het DNA van Univé. Samen risico’s voorkomen. En als er toch iets misgaat, de gevolgen zoveel mogelijk beperken. Stichting Univé Buurtfonds ondersteunt allerlei initiatieven en activiteiten die daar écht aan bijdragen. Bij jou in de buurt. Kleinschalig. Maar wel met een blijvend effect. Ook een goed idee voor jouw buurt? Kijk of we je kunnen helpen bij de realisatie via https://www.unive.nl/over-unive/buurtfonds

Deel dit bericht