Ga naar inhoud

12 november 2022

Beter Binnen Bewegen: 5 tips

Kinderen vinden buitenspelen in de regen vaak geen enkel probleem. Maar jij zit misschien niet te wachten op natte laarzen en broeken in huis. Als het dan ook nog eens dagen achter elkaar regent, moet je wat anders verzinnen om lekker in beweging te blijven. En dat kan ook binnen.

Bij kleine kinderen gaat het nog niet om ‘cardio’, om uithoudingsvermogen en conditie. Maar veel meer om soepelheid, evenwicht en leren bewegen. Vijf binnen-beweegtips voor mooie ‘quality time’ samen met je kind.

1 Sneeuwballen met sokken

Sokkenparen waarvan er één van kwijt is, of kapotte sokken – altijd bewaren! Je kunt er een intensief sneeuwballen-gevecht mee houden. Geef alle deelnemers 5 balletjes van een oude sok, laten ze zich verstoppen en elkaar proberen ‘af te gooien’. Of, bij minder deelnemers, zet een kom neer en laten ze proberen een sokkenballetje in de kom gooien. Elke keer als deze ‘raak’ is, mogen ze een stap naar achteren zetten om het moeilijker te maken.

2 Hindernisbaan bouwen

De voorbereiding van dit bewegingsspelletje is misschien nog wel het leukst, zéker als je je kind erbij betrekt. Verzamel kartonnen dozen, kussens, dekens, lege bloempotten of prullenbakken en laat ze – bijvoorbeeld in de gang – een ‘hindernisbaan’ bouwen. Daarna is het natuurlijk het spel wie het snelst de hindernissen kan passeren: onderdoor, bovenlangs of slalommend. Uitgespeeld? Maak van dezelfde spullen een nieuwe variant.

3 Twister zonder twister

Je kent misschien het spel Twister, waarbij je met enkele mensen op een speelveld met gekleurde vlakken staat en dan van de spelleider de opdracht krijgt: ‘linkerarm op rood, rechterbeen op groen’. Dit kun je makkelijk ook met je kindje spelen, met alleen een dobbelsteen. Bij ieder cijfer verzin je een beweging (‘springen als een kikker’) of een ‘standje’ (‘op je linkerhand en rechtervoet gaan staan’). En dan om de beurt met de dobbelsteen gooien. Nóg uitdagender wordt het met 2 of meer dobbelstenen. Dat betekent méér bewegingen en meer evenwichts-uitdagingen.

4 Ballon-ballen

Volleybal, zitvolleybal – met een stevige ballon heb je dat spelletje snel voor elkaar. Bank een beetje aan de kant. Eventueel een touwtje spannen door de kamer als ‘net’. En dan de ballon zo vaak mogelijk overspelen zonder dat die de grond raakt. Variant: probeer het eens zonder je handen! Variant 2: probeer het eens zittend! Plezier, uitdaging en beweging gegarandeerd.

5 Matje en muziekje

Doe je zelf aan yoga of aan pilates? Doe het eens samen met je kind. Matje op de vloer, muziekje aan en gewoon aan de gang gaan met wat rek- en strekoefeningen. Je kunt er ook meer een ‘work out’ van maken: proberen je op te drukken of vanuit rugligging gaan zitten. Als je even rondneust op YouTube vind je genoeg filmpjes waar je inspiratie uit kunt halen.

Lekker bewegen & veel plezier!

Deel dit bericht