Ga naar inhoud

8 mei 2024Gezondheid

Anita kookt met liefde voor ouderen in Delft

Elke twee weken verandert op woensdag het wijkcentrum Wippolder in Delft in een levendige plek. Dan vult de multifunctionele zaal zich met tafels, een groep ouderen en een team van zes vrijwilligers. Een van hen is Anita Bijl-Loeffen. Samen met haar mede vrijwilligers verzorgt zij warme maaltijden voor ouderen. Al is het veel meer dan koken: het is een dankbare missie om eenzaamheid tegen te gaan en warmte te bieden aan ouderen in de omgeving.

Samen met haar mede vrijwilligers verzorgt Anita warme maaltijden voor ouderen. Al is het veel meer dan koken: het is een dankbare missie om eenzaamheid tegen te gaan en warmte te bieden aan ouderen in de omgeving.

Vrijwilligerswerk; Anita haar nieuwe roeping

Anita werkt doordeweeks bij Univé. Ze vond haar passie voor vrijwilligerswerk twee jaar terug. Haar man is vrijwilliger bij ‘Delft voor elkaar’ en werd als blijk van waardering uitgenodigd voor een diner in wijkcentrum Wippolder. “Toen ik daar was, voelde ik meteen een klik. Ik ben ook direct mee gaan helpen en dacht daarna: dit is iets waar ik meer mee wil doen. Het blij maken van de ouderen geeft zoveel voldoening", aldus Anita.

Een kijkje in de keuken

Op de kookdagen komen ongeveer dertig ouderen naar het buurthuis. Voor velen van hen is dit het hoogtepunt van de week. "Het is een kans om even het huis uit te komen en te genieten van het samenzijn. Want we bereiden niet alleen een maaltijd, we maken er echt een avond uit van”, legt Anita uit. Het team verzorgt een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Maar daar stopt het niet; aan alles wordt gedacht. Zo besteden ze ook veel aandacht aan de presentatie. "We dekken de tafels mooi en elke keer net even anders. Ik houd me sinds kort bezig met de servetten. Laatst heb ik ze in de vorm van een lotusbloem gevouwen, daar kreeg ik zulke leuke reacties op! Mooie bijkomstigheid is dat ik op doordeweekse avonden ook nog eens betekenisvol en creatief bezig ben.", vertelt Anita enthousiast.

Hulp van Univé

De hogere prijzen maakten het bijna onmogelijk om met de bijdrage van de ouderen een driegangenmaaltijd te serveren. Daarom trok Anita vorig jaar de stoute schoenen aan en vroeg ze Univé om financiële steun. Dat lukte. “Ik vond het echt bijzonder dat Univé zo positief reageerde op onze activiteiten met de kookclub! Wat we doen bleek heel mooi aan te sluiten bij de missie van Univé om een omgeving te creëren waarin we naar elkaar omkijken. Dankzij de jaarlijkse steun van Univé kunnen we blijven koken. Ook kunnen we alles leuk aankleden en er echt iets speciaals van maken of op feestdagen een extraatje geven. Dat maakt de kookavonden extra bijzonder.”

Een onverwachte verrijking

Niet alleen de ouderen worden blij van de kookclub. Het heeft ook Anita haar leven enorm verrijkt. "Het is fantastisch om te zien hoe blij we de mensen ermee maken. En hoewel het altijd een lange dag is, omdat ik ’s ochtends eerst nog bij Univé aan het werk ben, geeft het energie en veel voldoening. Sinds ik vrijwilliger ben, voel ik me anders. Ik heb een soort nieuwe energie. En door de afwisseling met mijn werk vliegen de weken voorbij. Bovendien heb ik hiermee een prachtige bezigheid gevonden voor als ik later met pensioen ga“. 

Univé vindt het belangrijk om er voor elkaar te zijn, elkaar te helpen, om iets terug te doen voor de maatschappij. Daarom ondersteunen we maatschappelijke initiatieven die hieraan bijdragen. En dragen we dat wat Anita doet een warm hart toe. Deel dit bericht