Ga naar inhoud

4 september 2023

Het belang van AED’s en reanimatie

Denis (46) de man van Marlene kreeg op 30 maart 2022 een hartstilstand: “Ik dacht altijd ik ben wel degene die de deur openhoudt voor hulpverleners, mocht dat ooit nodig zijn, maar ja als het om je eigen man gaat…”

Een veilige thuisomgeving begint met een gerust gevoel in de buurt. Univé heeft als doel om bij te dragen aan de veiligheid van jouw buurt. Daarom bieden wij gratis AED's aan, inclusief een bijbehorende cursus. Zo ook aan Denis en Marlene uit Leusden. 


Op een vroege ochtend in maart 2022 schrikt Marlene om 6 uur wakker van haar man Denis. Het geluid dat hij maakt lijkt op dromen of snurken, maar ze kan het niet helemaal plaatsen. De onrustige kat en het lawaai wekken ook hun 11-jarige zoon James. Hij haast zich naar de zolder waar de slaapkamer van zijn ouders is. Daar ziet hij zijn moeder geschrokken staan. Ze zegt tegen hem: “Ik denk niet dat het goed gaat met papa, wat denk jij?” James antwoordt geschrokken: “Nee, dit is eng…”. “Oké dan ga ik nu bellen!” zegt Marlene.


Zo’n acht jaar geleden volgde Marlene een reanimatiecursus op haar werk. Ze leerde dat het belangrijk is om in zo'n situatie 112 te bellen en de deur open te zetten voor hulpverleners. Hoewel ze altijd dacht dat ze de deur wel open zou houden, nam haar overlevingsinstinct het over toen haar eigen man die ochtend buiten bewustzijn raakte.


Tijdens het reanimeren raakt Marlene even de tel kwijt, maar gelukkig telt de vrouw van de alarmcentrale met haar mee. Na de langste 10 minuten van haar leven arriveert de politie en begint met reanimeren. Het huis staat snel vol met hulpverleners en er wordt een Lucas, een hartmassage apparaat, aangesloten bij Denis. Gelukkig hoeft hij niet met de traumahelikopter mee. De ambulance brengt hem naar het ziekenhuis, waar Marlene samen met ambulanceverpleegkundige Jan achteraan gaat. Onderweg naar het ziekenhuis roept Marlene: “Ik heb zo’n vieze smaak in mijn mond!”. Jan geeft haar een kauwgompje, een klein gebaar dat op dat moment van onschatbare waarde is. 


“Dankzij die ene cursus 8 jaar geleden wist ik wat ik moest doen. Ondanks dat ik dacht dat het totaal geen zin had. Maar gelukkig zie ik elke dag weer dat ik iets goed gedaan heb die dag samen met onze zoon. Ik zou ook echt iedereen adviseren om gewoon een keer zo’n cursus te doen. En dankzij Univé hebben Denis en ik samen met een aantal buurtgenoten de cursus gevolgd en voelen wij ons weer een beetje veiliger in de buurt. Op 6 maart is ook een AED voor de buurt namens Univé geïnstalleerd.”


“Hoe kan mij dit nou overkomen? Ik ben sportief en ik eet gezond”, dacht Denis. Dat is dan ook gelijk de reden dat hij er zo goed uit is gekomen. Inmiddels heeft hij deze levensstijl ook weer opgepakt. Sterker nog, toen Univé hem belde om te vertellen dat hij een AED in zijn buurt krijgt, had Denis net samen met Marlene de halve marathon van Amsterdam gelopen! Dit was voor hen niet zomaar een bucketlist-item afstrepen, dit was zoveel meer. 1,5 jaar geleden kon Denis nauwelijks stappen zetten en nu loopt hij 21,1 km. Marlene wilde al heel lang deze halve marathon lopen en om dat samen te doen was een droom die uitkwam. Nota bene op haar verjaardag, alles kwam die dag samen. En toen belde ook Univé nog de volgende ochtend. 

Deel dit bericht