Ga naar inhoud

15 september 2021Wonen

Aanpassingen in huis voor ouderen

Een instapbad, traplift of een volledige woning op de begane grond: je kunt op allerlei manier aanpassingen in huis doen om het voor ouderen levensloopbestendig te maken. We geven je graag wat inspiratie en tips op dit gebied.

Een begane grond-woning als ideaal

Als je echt levensloopbestendig wilt wonen, hou je alles gelijkvloers. De trap op en af gaan is immers lastig als je ouder wordt. Daarom is een begane grond-woning perfect voor ouderen. Heb je de ruimte om een woonkamer, slaapkamer, keuken, badkamer en toilet op de benedenverdieping te creëren? Dan hoef je daarna niet veel meer aanpassingen in huis te doen voor als je ouder wordt.

Of een aanbouw-slaapkamer beneden

Mocht je nu graag alles gelijkvloers willen maken, maar je hebt niet genoeg ruimte binnen, dan is ook daar een oplossing voor. Het enige dat je nodig hebt is wat ongebruikte ruimte om je huis heen. Dan kun je namelijk een aanbouw-slaapkamer op de begane grond laten maken. Dat kan een uitbouw zijn, maar ook een kant en klare cabine die geïnstalleerd wordt. Er zijn diverse mogelijkheden op dit gebied.

Een traplift om toch naar boven te kunnen

Wanneer je huis toch uit meerdere verdiepingen bestaat, is een traplift vaak een goede manier om alsnog thuis te blijven wonen op latere leeftijd. Welk type trap je ook hebt, er is altijd wel een lift die hiervoor geschikt is. Aangezien traplopen een grote drempel is wanneer het lichaam zwakker wordt, is een traplift dé oplossing voor veel ouderen.

Veiligheid voorop met een instapbad

In de badkamer gebeuren regelmatig ongelukken, zeker met ouderen. Dan is het logisch om een oplossing te zoeken voor het in bad stappen. Die oplossing is er: het instapbad. Hiermee zet je eenvoudigweg het deurtje open en stap je het bad in, zonder dat je gevaarlijke manoeuvres hoeft uit te halen. Kies je voor handgrepen en antislipmatten, dan ben je extra veilig en klaar voor de toekomst.

Analyseer je eigen situatie en maak je keuze!

De tips die we je hier geven, zijn misschien niet in elke situatie bruikbaar. Het is vooral belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden zijn in jouw specifieke geval. Hoe is de indeling van je huis en wat kun je hiermee voor de toekomst? Het antwoord op die vragen helpt je verder.

Deel dit bericht