Ga naar inhoud

2 maart 2021Wonen

6 tips om energie te besparen in het voorjaar

Man stelt de thermostaat van zijn huis in terwijl hij zijn telefoon in de hand houdt

De afgelopen maanden hebben we door de kou massaal binnen gezeten. Gelukkig staat de lente weer voor de deur. Dit betekent dat de temperaturen weer gaan stijgen én dat de kachel vaak weer uit kan. Maar wist je dat je in de lente heel gemakkelijk energie kunt besparen? Check onze tips en bespaar op je energierekening.

Tip 1: Zet je thermostaat lager

Veel mensen hebben hun thermostaat standaard ingesteld op bijvoorbeeld 20,5 graden. Als je vaak de ramen openzet om te luchten, of als het ’s ochtends nog wat frisser is, springt de cv-ketel daardoor soms onnodig aan. Onze tip is dan ook om je thermostaat 1 of 2 graden lager in te stellen. Hiermee bespaar je al snel flink op je gasverbruik.

Lees meer over gas besparen.

Tip 2: Pleeg cv-onderhoud in de lente of zomer

Als de zon weer gaat schijnen en de kachel uit kan, denken we vaak niet meer aan onderhoud van de cv-ketel. Toch is het slim om juist in de lente of zomer onderhoud aan de cv-ketel te laten plegen. Zo voorkom je eventuele problemen in de herfst en winter als de cv-ketel weer op volle toeren moet draaien. Bovendien is een goed onderhouden cv-ketel energiezuiniger en gaat langer mee. 

Cv-onderhoud van Veilig Wonen

Wil je geen omkijken meer hebben naar je cv-onderhoud? Maak dan gebruik van onze woondienst cv-onderhoud. Elke 2 jaar komt er dan een specialist naar je cv-ketel kijken. Je hebt al cv-onderhoud vanaf € 6,65 per maand. Benieuwd naar onze andere woondiensten zoals dakgoot schoonmaken of schoorsteenvegen? Bekijk dan onze pagina over Veilig Wonen.

Tip 3: Laat je schone was buiten drogen aan de waslijn

Een wasdroger laten draaien kost enorm veel energie. Dus laat je wasgoed zoveel mogelijk  buiten drogen aan het wasrek. Zo ruikt het ook nog eens extra fris en heb je geen wasverzachter meer nodig. 

Tip 4: Ontdooi je vriezer

Bespaar energie door regelmatig je vriezer te ontdooien. Een ijslaag van twee millimeter in je vriezer zorgt namelijk al voor 10% extra energieverbruik. Probeer je vriezer minimaal één keer per kalenderjaar te ontdooien. 

Tip 5: Zet apparaten uit

Je huis staat vol apparaten die je niet altijd gebruikt, maar vaak wel op stand-by staan. Dit kost ongemerkt toch veel energie. Zet standaard je laptop, tv, radio of computer helemaal uit en je bespaart zo veel geld. En zet een tijdschakelaar op je lampen. Zo gaan ze altijd uit, en verbruik je geen energie.

Tip 6: Profiteer van het zonlicht

Als de dagen langer worden, wordt het zonlicht ook feller. Profiteer van het zonlicht en doe ’s ochtends direct je gordijnen, lamellen of luxaflex open. Je huis wordt een paar graden warmer door de zon, dus de verwarming kan lager. Bovendien worden de dagen langer en hoef je dus pas later op de avond de lampen aan te doen. 

Deel dit bericht