Ga naar inhoud

20 juli 2022Gezondheid

5 tips bij warme dagen

Van dobberen in het zwembad tot je polsen onder de koude kraan houden. En van lichte kleding dragen tot ramen en deuren dichthouden. Op extreem warme dagen doen we alles om ons hoofd koel te houden. Maar werken al die adviezen ook of is de verkoeling van korte duur? Lees onze 5 tips in dit blog.

Hoe goed je tegen de hitte kan is per persoon verschillend. Het kan te maken hebben met je leeftijd of hoe fit je bent, maar ook het aantal zweetklieren die je hebt. Hoe meer je daarvan hebt, hoe beter je kunt afkoelen. Daarnaast moet je lichaam vaak eerst wennen aan een hittegolf. Als je lichaam warm wordt, zetten de bloedvaten uit om de warmte kwijt te raken. Dat is ook de reden waarom je een rood hoofd kunt krijgen tijdens het sporten.

Tips bij extreem warme dagen

Als er warm weer wordt voorspeld, word je overspoeld met adviezen over hoe je het beste die dagen doorkomt. Naast voldoende drinken, ramen en deuren gesloten houden en zonneschermen naar beneden, hebben wij 5 do’s die echt helpen bij een hittegolf op een rij gezet.

5 do’s bij warm weer

1. Neem een dompelbad

Hoe fijn is het om bij warm weer je voeten in een teiltje met koud water te stoppen of te dobberen in het zwembad. Het koelt je zeker af, maar blijkt toch minder effectief te zijn. Je kunt jezelf beter één keer kort onderdompelen dan langere tijd. Door te lang in koud water te zitten vernauwen je bloedvaten, met als gevolg dat je je warmte weer minder goed kwijt kunt.

2. Draag zwarte, luchtige kleding

Vermijd jij ook zwarte kleding met warm weer, omdat het warmte schijnt vast te houden? Goed nieuws, volgens wetenschappelijk tijdschrift Nature maakt het niet uit of je donkere of lichte kleding draagt. In een experiment hebben ze een man eerst een half uur in een zwart gewaad en vervolgens een half uur in een wit gewaad laten lopen bij een temperatuur van 46 graden. Wat blijkt: de man werd beide keren even warm. Dus trek lekker dat zwarte shirt aan als je dat wilt. Wel is het belangrijk dat de kleding ruimte laat tussen je lichaam en de stof zodat het goed kan luchten.

3. Drink thee

Het klinkt misschien gek, maar warme dranken tijdens een hittegolf is zeker een goed idee. Je gaat hierdoor zweten, waardoor je lichaam afkoelt. Als je een koud drankje drinkt, krijgt je lichaam juist het signaal dat het weer moet opwarmen. Hierdoor kan je je warmte weer moeilijker kwijt.

4. Raam open en ventilator naar buiten gericht

Als de ergste hitte van de dag voorbij is, is het verstandig om de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten en de frisse lucht te verwelkomen. Om het nog sneller koel te krijgen in huis is een ventilator prettig. Richt deze alleen niet op jezelf, maar naar buiten. Zo krijg je de warme lucht sneller je huis uit.

5. Schakel elektrische apparaten uit

Je probeert je huis koel te houden door ramen en deuren te sluiten en misschien zonwering naar beneden te doen. Goed bezig! Maar wat je niet mag vergeten zijn de elektrische apparaten. Tijdens gebruik stralen ze warmte af. Dus zet waar kan ze uit voor nog meer verkoeling in je huis.

Deel dit bericht