Ga naar inhoud

30 januari 2023Wonen

3 tips om je huis duurzaam in te richten

Ben je op zoek naar manieren om je huis er gezelliger uit te laten zien, maar wel het liefst een beetje duurzaam? Hartstikke goed! Duurzaam decoreren is een geweldige manier om nieuw leven in je huis te brengen zonder al te veel geld uit te geven. En natuurlijk een slimme zet om verspilling tegen te gaan. Wij helpen je graag op weg met 3 duurzame decoratie-ideeën die van jouw huis een echt gezellig thuis maken. 

Tip 1: Ga schatzoeken bij de Kringloop 

Waar je ook woont, kans is groot dat er een kringloop vlakbij is. Kijk eens op www.allekringloopwinkels.nl voor de adresjes bij jou in de buurt. Wip regelmatig even binnen en ontdek op welk moment de nieuwe spullen worden aangevuld, dan wil je er natuurlijk - wanneer de deuren openen - direct bij zijn! Het is meestal geen strak gestylde winkel, dus neem rustig je tijd en kijk aandachtig om je heen - echt een mindful klusje dus. Past die unieke poef bij je Ikeabank? Kan dat kastje met een likje verf een eyecatcher worden? Hoe zou die ladekast eruit zien met nieuwe greepjes? Laat je verrassen en experimenteer!  

Tip 2: Pareltjes vinden op Marktplaats 

Eigenlijk is Marktplaats je online kringloop, te bekijken vanuit je luie stoel. Open de app, zoek op eetkamerstoelen, een salontafel of nachtkastje, en Marktplaats zorgt vervolgens dat alle gerelateerde nieuwe advertenties op de Voor jou-pagina komen. Super handig! Je kunt ook meldingen inschakelen, zodat je een seintje krijgt wanneer er iets nieuws wordt aangeboden in de door jou geselecteerde categorie. Maak hier zeker gebruik van, want snel handelen is op Marktplaats wel echt belangrijk; mooie spullen zijn snel weg. En onthoudt: niet iedereen is een topfotograaf, dus probeer door wazige foto’s heen te kijken. Wil je extra duurzaam tweedehands winkelen? Ga dan voor aankopen in de buurt.   

Tip 3: Transformeer van oud naar nieuw  

Gooi niet weg, maar knap oude meubels op. Denk aan die oude houten kast van oma, daar kan je met een beetje aandacht en creativiteit nog best iets moois van maken. Ontvet de kast met een sopje met St.Marc (te vinden bij de bouwmarkt). Gebruik een witte doek zodat je goed kunt zien of de kast nog afgeeft. Reinig een laatste keer met alleen water. Schuur - niet te hard - om oude verf te verwijderen. Helemaal geen zin om te schuren? Er is verf te koop waarbij eerst schuren niet noodzakelijk is, zoals sommige soorten krijt- of kalkverf. Verf het meubelstuk in dunne lagen, met een roller gaat dit vaak makkelijker dan met een kwast. Verf op waterbasis? Reinig waar mogelijk na gebruik je materialen zodat je het - wel zo duurzaam - bij je volgende klus nog eens kunt gebruiken.  

Bonustip: Groen in huis met de Kneusjesbox  

Webshops zoals Plantje.nl verkopen de Groene Kneusjesbox: kamerplanten met een schoonheidsfoutje of die wat langer in het schap hebben gestaan. Met wat daglicht en goede zorgen bloeien ze in jouw huis zeker op! Je voorkomt met aankoop van een Kneusjesbox dat deze planten worden weggegooid, hartstikke duurzaam.  

Met een scherpe blik, een fijne dosis creativiteit en wat tijd gaat het je zeker lukken om je huis gezellig én duurzaam in te richten.  

Deel dit bericht