Ga naar inhoud

Wat doet klimaatverandering met de regen?

We horen steeds vaker zorgwekkende berichten over gevolgen de klimaatverandering. De zomers zijn heter, de winters worden steeds warmer. Hittegolven, heftige buien, meer en hevigere stormen, een stijgende zeespiegel. Wat voor invloed heeft klimaatverandering precies op de regen, en heeft dit gevolgen voor jou? Wij leggen het je uit. 

De gevolgen van klimaatverandering voor regen 

We kennen Nederland niet anders dan als een regenachtig land. Ons land is een voorloper in de wereld op het gebied van omgaan met water. Toch zullen we in de komende jaren meer maatregelen moeten nemen om het veranderende weer bij te benen. Het regent in Nederland op dit moment ongeveer 8% van de tijd. Dit percentage blijft door de jaren heen ongeveer gelijk. Het betekent dus niet steeds vaker regen, maar wel steeds meer. Sinds 1950 is de neerslag namelijk met 20% toegenomen.  

De regendagen in de winter blijven in aantallen hetzelfde, en in de zomer nemen ze zelfs af. Door klimaatverandering hebben we wel te maken met zwaardere regenbuien en stormen. Dit betekent dat jouw dakgoten het ook steeds zwaarder te verduren krijgen. Ze moeten meer water kunnen afvoeren. Daarom wordt het steeds belangrijker om je dakgoten goed schoon te houden. Doe je dit niet? Dan kan dit al snel zorgen voor waterschade

Zorgt klimaatverandering voor zure regen? 

Zure regen was in de jaren ‘80 een groot probleem in Nederland en werd tegen het einde van de jaren '80 opgelost. Het ontstond voornamelijk door stikstof en ammoniak en zorgde voor bodemverzuring en aantasting van verschillende materialen. Zure regen was dus verbonden aan de stikstofproblematiek in Nederland, maar was geen resultaat van klimaatverandering. Klimaatverandering op zich heeft geen effect op de zuurgraad van de regen. 

Zorg goed voor je dakgoten 

Je kunt je dakgoten op verschillende manieren beschermen tegen de klimaatverandering. Bescherming tegen zure regen is niet meer nodig, maar bescherming tegen hevige buien wel. Je voorkomt waterschade door je dakgoten goed schoon te houden. Zo krijgen ze de kans om de zware regenval goed af te voeren. Univé helpt je bij het onderhouden van je dakgoten met de jaarlijkse dakgootservice. Voor een vast bedrag per maand maken wij je dakgoten ieder jaar weer schoon. 

Sluit de dakgootservice af