Ga naar inhoud

Zorg dat je opvalt

Breng je (vaste) fietsverlichting op orde!

Fietsverlichting - zorg dat je opvalt

Fietsers in het verkeer zijn kwetsbaar. Nu de dagen weer korter zijn, is het extra belangrijk dat zij goed zichtbaar zijn. Daarom organiseren we op 27 november in ruim 100 dorpen en steden met een Univé-winkel een fietsverlichtingsactie. Onder het motto ‘Zorg dat je opvalt’ gaan medewerkers van de coöperatie samen met Veilig Verkeer Nederland en de politie in gesprek met fietsers die hun verlichting niet op orde hebben.

Ook delen zij tijdelijke fietslampjes uit. Uit cijfers blijkt namelijk dat met goede verlichting het risico dat je in het donker wordt aangereden met 20 procent afneemt. Met de actie wil Univé fietsers wijzen op de risico’s en hen stimuleren hun fietsverlichting op orde te brengen.

Vaste fietsverlichting

De actie is vooral bedoeld om bewustwording te creëren. Boetes worden er dan ook niet uitgedeeld. “We vinden verkeersveiligheid heel belangrijk”, legt Johan Van den Neste directeur Univé Schade uit. "Daarom zetten we ons samen met Veilig Verkeer Nederland in voor een veiliger verkeer voor iedereen. De fietslampjes die wij uitdelen zijn een tijdelijke oplossing en niet ter vervanging van de vaste fietsverlichting. Als die op orde is, weet je zeker dat je altijd opvalt."

“Gelukkig gaan de meeste fietsers goed zichtbaar over straat.” Geeft Rob Stomphorst, woordvoerder Veilig Verkeer Nederland, aan. “Bijna alle fietsers (95%) vinden het gevaarlijk om in het donker geen verlichting aan te hebben. In het donker en bij slecht zicht is het dan ook verplicht verlichting te voeren. Het gebruik van losse fietslampjes is toegestaan, maar vaste fietsverlichting heeft veel voordelen. Daarom is Veilig Verkeer Nederland hier voorstander van. Het gaat erom dat je gezien wordt door de andere verkeersdeelnemers. Fietsers die hun fietsverlichting niet op orde hebben riskeren een boete. De grootste motivatie om je fietsverlichting in orde te hebben is natuurlijk de veiligheid voor jezelf en andere weggebruikers. Iedereen moet weer veilig thuiskomen. Een handig ezelsbruggetje voor 's avonds is: straatverlichting aan = fietsverlichting aan’’.

Veilig op weg met Univé

Verkeersveiligheid vinden we heel belangrijk. Daarom zetten we ons - samen met Veilig Verkeer Nederland - in voor één doel: een veiliger verkeer voor iedereen. Dat doen we op verschillende manieren, zoals met een landelijke fietsverlichtingsactie, Victor Veilig en de gratis functie Veilig op Weg in de Univé-app. Met veilig rijgedrag kun je zo tot wel 10 procent besparen op jouw totale autopremie.