12 september 2015Gezondheid
Vitamines slikken: wanneer heb jij extra nodig?

Je ouders of grootouders kregen in de winter elke dag een lepel levertraan. Daarna kwamen de vitaminepillen en -drankjes. Maar wanneer is het echt nodig om extra vitamines te nemen?
Gezond eten is meestal genoeg
Het Voedingscentrum is er duidelijk over: de meeste mensen hebben geen extra vitamines nodig, ook niet in de winter. Als je gevarieerd eet, krijg je eigenlijk alle voedingsstoffen die je nodig hebt gewoon binnen.
Toch zijn er uitzonderingen. Als je zwanger bent, kun je extra ondersteuning gebruiken. Bijvoorbeeld:
Foliumzuur tot de eerste 10 weken van je zwangerschap om de kans op een open ruggetje te verkleinen.
Vitamine D tijdens je hele zwangerschap voor een goede botontwikkeling van je baby.
Belangrijk voor jou als zwangere vrouw:
Slik geen vitamine A, want dat vergroot de kans op aangeboren afwijkingen.
Overleg altijd met je verloskundige of gynaecoloog wat je precies nodig hebt.
Wanneer heb je extra vitamine D nodig?
Baby’s tot 3 maanden krijgen vaak vitamine K en D. Ook jonge kinderen hebben soms extra vitamine D nodig. Vraag dit na bij het consultatiebureau.
Vitamine D wordt in je huid aangemaakt door zonlicht. Dit gaat beter bij een jonge of lichte huid. Heb je een donkere huid, ben je ouder dan 50 (vrouw) of 70 (man), of kom je weinig buiten? Dan loop je meer risico op een tekort.
Tekenen van een vitamine D tekort:
Vermoeidheid
Spierkramp
Gewrichtsklachten
Botproblemen
Wat kun je doen tegen een vitamine D tekort?
Eet meer vette vis of vetten zoals halvarine en margarine.
Ga elke dag even naar buiten.
Twijfel je? Laat je vitamine D-waarde checken bij je huisarts. Die kan je eventueel een supplement voorschrijven.
Kwetsbare groepen: extra alert op tekorten
Sommige mensen hebben sneller een tekort, zoals:
Ouderen die weinig eten
Mensen met eenzijdig eetpatroon
Iedereen die een extreem afvaldieet volgt
De beste oplossing is altijd een gezonder eetpatroon. Maar om een tekort snel aan te vullen kun je tijdelijk een vitaminepil gebruiken. De vitamines in supplementen worden namelijk vaak sneller opgenomen door je lichaam.
Wat doen vitamines voor je lichaam?
Dat ze goed zijn weten we allemaal. Maar waar zijn ze zo goed voor? En wat doen ze wel en wat echt niet? Lees het hier.
| Vitaminesoort | Waar zit deze vitamine in? | Waar is deze vitamine goed voor? |
|---|---|---|
| A | wortel, lever, kaas | weerstand, ogen, huid, haar |
| B | vlees, bananen, noten | weerstand, zenuwstelsel |
| C | spruitjes, sinaasappels, aardappelen | ijzeropname, bindweefsel |
| D | vette vis, ei en vlees | opname calcium |
| E | plantaardige olie en pindakaas | bescherming van het DNA |
| K | spinazie en brocolli | bloedstolling |
Vitaminefeiten: wist je dit al?
De kiwi is een vitaminebom!
Per 100 gram bevat een kiwi meer vitamine C dan een sinaasappel.
Gekookt is soms beter dan rauw
Rauwe groenten vullen beter, maar gekookte groenten bevatten nog steeds evenveel vitamines. Sommige, zoals tomaten, zijn zelfs gezonder als ze bewerkt zijn.
Je lichaam maakt zelf ook vitamines aan
Vanaf 3 maanden maakt je dikke darm vitamine K aan. Ook kan je lichaam zelf bepaalde hoeveelheden A, D en B aanmaken. Maar dit is geen vervanging voor groenten en fruit.
Vitaminefabels: dit moet je niet geloven
“Vers is altijd beter dan diepvries”
Niet waar. Diepvriesgroenten worden vaak binnen enkele uren na de oogst verwerkt. Verse groenten kunnen dagen liggen voordat je ze eet.
"Een pil vervangt groente”
Onjuist. Groente bevat vezels, antioxidanten en andere stoffen die je niet uit een pil haalt.
“Te veel vitamine C is geen probleem”
Toch wel. Je plast het overschot meestal uit, maar je nieren worden zwaarder belast. Vooral als je gevoelig bent, kan dit nierstenen veroorzaken.
Deel dit bericht