Ga naar inhoud

7 mei 2021

In één klap veranderde alles...

Woensdag 13 mei 2020 leek een gewone thuiswerkdag voor Jeannette Coenen uit Nijmegen. Met haar laptop aan de eettafel; dat was ze sinds de start van de coronacrisis wel gewend. Maar toen zij iets voor 17.00 uur een collega aan de lijn had, speelde er zich op de achtergrond een drama af. In eerste instantie had ze de ernst van de situatie niet door. De focus lag namelijk op het telefoongesprek en met een headset op hoor je niet alles wat er in je omgeving gebeurt. Toen zij zich omdraaide, schrok ze zich kapot. De achtergevel van haar huis leek wel opgeblazen. Het glas in ramen en deuren was gesprongen, de kozijnen waren ontzet en er zaten scheuren in muren en plafonds. Wat was er in godsnaam gebeurd?

Gasexplosie

Eén ding was zeker: in één klap veranderde alles. Toen ze naar buiten keek leek het wel oorlog. Het huis van de achterbuurman was volledig verwoest en zo’n 30 woningen in de buurt waren flink beschadigd. Jeannette: “Ik was op dat moment alleen thuis en raakte overstuur. Ik weet nog dat mijn collega zei dat ik moest ophangen en het huis moest verlaten om mezelf veilig te stellen. Het was een wonder dat ik niet gewond was. Mijn eettafel stond gelukkig op meer dan 4 meter afstand van het raam. Ik was op dat moment vooral vol ongeloof. En het leek wel of alle informatie vertraagd bij me binnenkwam. Eenmaal buiten zag ik een ravage, maar ik had geen idee wat ik moest doen. Ik liep verder naar het huis van de achterbuurman en zag dat er zich al iemand over hem bekommerde. Ook hoorde ik dat anderen de hulpdiensten al hadden ingeschakeld. Wat verdwaasd liep ik rond, met alleen een telefoon en mijn huissleutel in de hand. De hulpdiensten waren snel ter plaatse evenals de politie die de buurt evacueerde. We werden opgevangen en ik sliep die nacht bij mijn broer. Uiteindelijk bleek het een gasexplosie te zijn geweest op nog geen 25 meter van mijn huis. Zo onwerkelijk…”

Veel vragen

“Later op die avond kwamen de vragen. Wanneer kan ik mijn huis weer in? Wat gebeurt er met mijn spullen? Wat is de oorzaak van de gasexplosie? Ben ik wel goed verzekerd? Ik heb direct naar Univé Oost gebeld; mijn verzekeraar en tevens ook mijn werkgever. De schadeafdeling regelde gelijk dat er die avond nog noodglas geplaatst zou worden. Dit werd voor alle getroffen woningen gedaan door Stichting Salvage. Salvage zorgde er ook voor dat alle getroffen huizen 24 uur bewaakt werden. Dat stelde me gerust. Bouwkundig experts werden ingeschakeld en die vrijdag, toen mijn huis werd vrijgegeven, kwam de schade-expert langs. De ravage was groot, het leek wel een oorlogsgebied. De totale schade aan mijn koophuis werd geschat op € 30.000.”

De ravage in de buurt

Goed verzekerd

“In zo’n situatie ben je blij dat je goed verzekerd bent. Begin vorig jaar was ik nog bewust overgestapt naar Univé Oost vanwege de garantie tegen onderverzekering. Ik had gekozen voor een All Risk opstalverzekering waarbij de dekking voor ruitbreuk standaard meeverzekerd is. Niet wetende wat er ging gebeuren uiteraard. Hoewel deze ruitschade door ontploffing gedekt is door de basisverzekering, ben ik achteraf blij met mijn keuze voor een All Risk verzekering. Want een ongeluk zit in een klein hoekje. En voor een paar euro per maand meer heb ik zowel schade door eigen schuld als ook het glas verzekerd. Ook de inboedel had ik goed verzekerd, waardoor alle schade aan de inboedel werd vergoed. Zo ook mijn bankstel van nog geen jaar oud. Je moet uiteraard de verzekering kiezen die bij je past en bij de risico’s die je wilt nemen. Maar achteraf was het voor mij een geluk bij een ongeluk.”

Snel uitbetaald

“Nog geen twee dagen nadat de waarde van de totale schade was vastgesteld, stond er al een flink bedrag op mijn rekening. Dat had Univé goed geregeld. Samen met de bouwkundig expert ben ik toen het hele huis doorgegaan. Wat moeten we doen om het weer bewoonbaar te maken? Wat is noodzakelijk en wat niet? Welke stappen gaan we nemen? Ik kreeg hierbij alle rust en ruimte waardoor ik de juiste beslissingen kon nemen. Zo heb ik zelfs besloten om een schuifpui te plaatsen in plaats van nieuwe ramen en een deur op de benedenverdieping. Het extra te betalen bedrag heb ik uiteraard met eigen middelen betaald. Voor de overige schade heeft de expert in overleg met Univé een aannemer aangesteld. Deze zorgde ervoor dat de rest netjes werd hersteld. Deze rekening ging rechtstreeks naar Univé Oost. Hier had ik dus verder geen omkijken meer naar.”

Ruitschade na de ontploffing

Fijn geholpen

“We zijn nu bijna een jaar verder en in de buurt wordt nog steeds gewerkt om de laatste klussen te klaren. Het is een lang proces dat mentaal veel van je vraagt. Gelukkig ben ik goed begeleid en totaal ontzorgd. De communicatie met het salvageteam was perfect, de uitleg van de schade-experts heel helder en de daadkracht van alle betrokkenen zeer groot. Zoiets komt totaal onverwacht. Je kunt je van te voren niet bedenken wat het allemaal met zich meebrengt. Ik ben iedereen dan ook zo dankbaar. Oók mijn werkgever, die mij alle ruimte gaf om dingen goed te regelen en zaken op orde te krijgen.”

Deel dit bericht