Ga naar inhoud

1 mei 2023Wonen

Dubbel duurzaam isoleren

Bouwvakker stort beton uit een emmer op de vloer in een huis

Ben jij een huiseigenaar die waarde hecht aan duurzaam wonen en op zoek is naar opties om dit in praktijk te brengen? In dit artikel duiken we in de wereld van dubbel duurzaam isoleren. We leggen uit wat het betekent, hoe je het kunt toepassen in je eigen woning, welke gerecyclede materialen er op de markt zijn en hoe je weet of deze materialen wel geschikt zijn voor jouw woning.

Ongeacht of je je in de oriënterende fase bevindt of al lekker op weg bent: de informatie is geschikt voor iedereen die meer wil doen met duurzaam wonen. 

Wat betekent dubbel duurzaam? 

Letterlijk genomen houdt dubbele duurzaamheid in, dat er rekening wordt gehouden met zowel de directe als de indirecte impact van menselijke activiteiten op het milieu en de samenleving als geheel. Het gaat om balans. In dit geval tussen economische ontwikkeling en het behoud van natuurlijke hulpbronnen en ecosystemen. Tegelijkertijd willen we ook zorgen voor sociale rechtvaardigheid en welzijn. Dubbele duurzaamheid zorgt er dus voor dat er zoveel mogelijk met mens en milieu rekening wordt gehouden als het gaat om het gebruik van hulpbronnen. Bijkomend voordeel is dat alle betrokkenen er op een positieve manier van kunnen profiteren. In dit artikel benaderen we het vooral vanuit het oogpunt dat isoleren op zichzelf al duurzaam is, maar dat je dit op een nóg duurzamere manier kunt doen door de juiste materialen te kiezen.  

Met welke duurzame materialen kun je je woning isoleren? 

Wie zich gaat verdiepen in duurzame materialen, stuit op verschillende duurzame isolatieproducten. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar muurisolatie, kan cellulose, schapenwol, katoen of hennep worden gebruikt als alternatief voor traditionele schuimmaterialen op basis van aardolie. Voor akoestische efficiëntie is kurk een goede keuze, omdat dit wordt gemaakt van schors dat steeds weer aangroeit. Wil je nóg duurzamer? Dan zijn strobalen en natuurlijk katoenen vulling hele goede opties, omdat ze geen energie-intensieve productiemethoden vereisen. Daarnaast hebben deze materialen het voordeel dat ze niet giftig zijn. Dubbele winst dus! 

Wat is cellulose en hoe pas ik het toe in mijn woning? 

Cellulose is de markt aan het veroveren en dat is niet zo gek. Deze natuurlijke chemische verbinding komt voort uit de celwanden van planten. Het is een ongelooflijk veelzijdige stof, waardoor het een uitstekende keuze is voor projecten in huis. Cellulose-isolatie in het bijzonder kan geweldig zijn om de energiekosten te verlagen en je huis het hele jaar door warm en comfortabel te houden. Als extra bonus is cellulose-isolatie ook hernieuwbaar, duurzaam en relatief milieuvriendelijk. Je kunt het in je huis aanbrengen met sproeischuim of losse vulling om een thermische barrière te creëren tussen jou en de buitenwereld. En omdat cellulose zeer goed geluid absorbeert, is het zelfs nuttig als het gaat om het blokkeren van irritante geluiden van buitenaf. Met cellulose kun je je huis isoleren zonder het milieu uit het oog te verliezen! 

Katoen of hennep gebruiken als isolatie? 

Heb je gehoord dat katoen of hennep goede isolerende eigenschappen hebben? Dat klopt! Beide materialen hebben in dit opzicht hun voordelen, dus is het belangrijk om het verschil ertussen te begrijpen. Zo biedt katoen goede thermische isolatie, is het ademend en heeft het een lage milieubelasting, omdat het gemaakt is van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Hennep heeft daarentegen superieure luchtdichtheid en vochtregulerende eigenschappen die het nog effectiever maken. Daarnaast bevat hennep weinig energie, wat betekent dat het minder energie kost om te verwerken en te installeren dan andere soorten isolatie - iets wat erg aantrekkelijk kan zijn als je op zoek bent naar een duurzame optie. Beide opties hebben een groot isolatiepotentieel, maar er zijn verschillende afwegingen die je moet maken voordat je een beslissing neemt. 

Schapenwol voor isolatie 

Schapenwol wordt al heel lang gebruikt als natuurlijk en duurzaam isolatiemateriaal, omdat het de warmte binnenhoudt en de kou buiten. Het ademt ook, wat betekent dat als het buiten te warm is, dit natuurlijke materiaal vocht laat ontsnappen. Voor wie een milieubewustere optie zoekt dan synthetische materialen, is schapenwol zeker het overwegen waard - niet alleen is het duurzaam, maar het is ook van nature vlamwerend en vrij van VOC's (vluchtige organische stoffen), waardoor het een gezond alternatief is. 

Hoe weet ik welke gerecyclede materialen passen bij mijn woning? 

Allereerst loont het de moeite om onderzoek te doen naar de verschillende soorten isolatie, zodat je zeker weet dat je de juiste kiest voor jouw behoeften. Bedenk vooraf wat je wilt isoleren en welke producten en materialen hiervoor geschikt zijn. Informeer bij de plaatselijke bouwvoorschriften welk type isolatie in jouw gebied vereist is en zorg ervoor dat wat je ook kiest aan die normen voldoet. Let ook op de R-waarde als je isolatie overweegt; dit zal je helpen om de beste prestaties uit het gekozen product te halen. Wees je tenslotte bewust van mogelijke gezondheidsrisico's van bepaalde isolatie soorten en zorg ervoor dat je het correct installeert voor maximale effectiviteit. 

Uiteindelijk gaat het erom wat het beste is voor jouw huis. Dubbele duurzaamheid betekent dat je zowel het effect van het product op jou als op het milieu in overweging neemt. En met zoveel verschillende materialen op de markt, is het makkelijker dan ooit om een optie te vinden die zowel duurzaam als efficiënt is. Succes! 

Deel dit bericht