Ga naar inhoud

16 maart 2023

De weg op met trekker en huifkar? Hier moet je op letten!

Iedereen kan zich vast nog het huifkarongeluk in Losser herinneren, in het voorjaar van 2022. Bij het vieren van het behaalde kampioenschap werd een voetbalteam traditiegetrouw door het dorp gereden op een huifkar, voortgetrokken door een trekker. Het ging mis toen de trekker een bocht nam en de huifkar kantelde. Hierbij raakten 20 mensen gewond en belandden 4 personen met letsel in het ziekenhuis.

Niet zonder risico’s

Rijden met een huifkar, platte wagen of carnavalswagen over de openbare weg is niet zonder risico’s. Er zijn meerdere scenario’s waarbij het gigantisch mis kan gaan. Bijvoorbeeld wanneer:

  • de huifkar, platte wagen of carnavalswagen los raakt van de trekker;
  • een voorbijganger wordt aangereden;
  • iemand van de wagen valt bij het remmen;
  • de algemene staat van de wagen zeer gebrekkig is;
  • er harder dan de maximum snelheid wordt gereden;
  • de bestuurder te snel door de bocht gaat.

Niemand gaat bij voorbaat uit van een rampscenario, maar toch is het goed om eens stil te staan bij risico’s wanneer je met een huifkar, platte wagen of carnavalswagen de weg op gaat.

Alles op een rijtje

De grootste verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar die de trekker met aanhangwagen berijdt of uitleent. Deze persoon kan behoorlijk in de problemen komen als men zich niet aan de wettelijke regels houdt wanneer er personen vervoerd worden in of op een aanhanger achter een motorvoertuig. Laten we de belangrijkste regels even op een rijtje zetten:

  • de bestuurder van de trekker dient te beschikken over een geldig trekker rijbewijs;
  • de maximumsnelheid van de trekker is 40 km/uur;
  • het landbouwvoertuig moet over een eigen kentekenplaat beschikken;
  • indien er mensen vervoerd worden, moet de wagen voorzien zijn van zitplaatsen óf een reling of hek met een minimum hoogte van 1 meter;
  • de eigenaar moet in het bezit zijn van een ontheffing van alle gemeentes die hij doorkruist om met de trekker en aanhanger de openbare weg op te gaan;
  • rijd je over een provinciale weg, dan is ontheffing van de provincie nodig.

Reken erop dat het een aantal weken kan duren voordat je de aangevraagde ontheffing ontvangt van de gemeente. Wees er dus op tijd bij. Onze tip: ben je dit jaar vaker van plan om jouw trekker inclusief bestuurder uit te lenen aan derden? Vraag een doorlopende ontheffing voor 2023 aan voor dit soort tourritjes. Leen je jouw trekker uit zonder bestuurder? Ook dan word je volledig aansprakelijk gesteld voor de schade die door nalatigheid van de betreffende bestuurder veroorzaakt wordt. Wees je daarvan bewust.

Ook belangrijk!

Wordt de schade veroorzaakt door een fout van de bestuurder? Dan kan hij/zij persoonlijk aansprakelijk worden gesteld wanneer de verzekering niet in orde is. Als bestuurder loop je dus ook een risico als de eigenaar niet aan alle wettelijke eisen voldoet. Vraag dit altijd goed na voordat je zomaar de weg op gaat. Belangrijk hierbij te weten is dat er geen dekking voor dit soort schades bestaat op een particuliere- of bedrijven aansprakelijkheidsverzekering. En schade veroorzaakt met of door een WAM-plichtig voertuig (Wettelijke Aansprakelijkheid Motorrijtuigen) zoals in dit geval een trekker, is hier namelijk op uitgesloten.

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met jouw relatiemanager van Univé Oost!

Deel dit bericht