Ga naar inhoud

11 oktober 2023Ledenorganisatie

Nieuwe bestuurder Inge Ezinga: “Samen kunnen we veel bereiken”

Al op haar tweede werkdag viel ze met de neus in de boter, want het personeelsuitje naar Terschelling stond op het programma. Inmiddels is Inge Ezinga ruim vier maanden bestuurder bij Univé Noord-Nederland. Hoog tijd voor een nadere kennismaking en een blik op de toekomst: “De basis is echt heel goed.”

Ja, dat personeelsuitje. Het is dan wel al vier maanden geleden, ergens voelt het voor Inge ook als de dag van gisteren. “Dan kom je alleen bij die boot aan. Je kent nog helemaal niemand”, blikt ze terug. “Anderhalve dag later sta je weer bij die boot en voel je je één van hen. Ik voelde me eigenlijk meteen thuis. Zo’n personeelsuitje is dan ook wel ideaal: je leert meteen zoveel collega’s persoonlijk kennen. Een groter cadeau kun je eigenlijk niet krijgen.”

Een nieuwe uitdaging
Voordat Inge de overstap naar Univé maakte, werkte ze bijna 17 jaar bij de Rabobank. Daar had ze allerlei functies binnen de zakelijke markt en was ze in het bijzonder actief voor de agrarische sector. Niet zo gek voor iemand die opgegroeid is op een akkerbouwbedrijf in Uithuizen. “Ik had een heel leuke baan bij de Rabobank, óók een mooie coöperatie. Toen kwam Univé op mijn pad: een mooie nieuwe uitdaging, ook nog eens in ‘mijn’ regio. Ik werkte in de regio Zwolle en wilde wel graag terug naar het Noorden.” Dat had veelal te maken met haar gezin. Samen met haar man Carlo en hun vier kinderen woont ze namelijk in Marum.

Ze besloot te solliciteren. “Na ieder gesprek werd ik enthousiaster. Terug naar mijn roots en een bestuurdersrol bij een coöperatie actief in de financiële dienstverlening. En dan ook nog eens de coöperatie die opgericht is door Geert Reinders, een boer uit de regio. Eigenlijk kwam alles samen.”

“Onderdeel van de oplossing zijn”
In vier maanden heeft ze die coöperatie al aardig leren kennen: “De basis is heel erg goed. Dat geeft ruimte om ons ook op andere dingen te richten en een stuk verder vooruit te kijken dan vandaag. En dat vraagt de huidige tijd ook. De uitdagingen zijn groot.” Daarbij heeft ze het over maatschappelijke uitdagingen zoals digitalisering, kansenongelijkheid en het klimaatvraagstuk. “Allemaal uitdagingen die vragen om een nieuwe oplossing. Natuurlijk zijn het vraagstukken die we als Univé niet alleen kunnen oplossen. Maar we kunnen wel onderdeel van de oplossing zijn. Samen kunnen we immers veel bereiken, zoals ook Geert Reinders deed in zijn tijd, bijna 230 jaar geleden. Voor die tijd een echte gamechanger. Juist als coöperatie kunnen we van waarde zijn, op sociaal, ecologisch en financieel gebied. ”

Binnen haar functie houdt ze zich bezig met het financiële deel van de coöperatie, met de bedrijfsvoering, HR-zaken en duurzaamheid. Daarnaast wil ze graag een bijdrage leveren aan het verwaarden van de rol van Univé in de samenleving. “Wat is onze waarde?”, vraagt ze zich hardop af. “Die is enorm en mogen we nog wel meer zichtbaar maken.”

Bijdrage tastbaar maken
Als voorbeeld geeft ze de tuin waarop ze uitkijkt vanuit haar kantoor in Assen. “De waarde van het groen is zoveel meer dan de kosten voor de hovenier”, legt ze uit. “Het uitdelen van fietslampjes, het ophangen van rookmelders en onze samenwerkingen met sportclubs: hoe maken we onze bijdrage aan de samenleving tastbaar?” Ze erkent dat dat een flinke uitdaging is: “We koppelen waarde vaak aan euro’s, maar daar gaat het eigenlijk niet om. Het gaat om de langetermijnwaarde voor onze omgeving en de rol daarin van ons als coöperatieve verzekeraar. Nu én voor in de toekomst.”

Deel dit bericht