Ga naar inhoud

10 maart 2023Met elkaar

Getest: de Univé Veilig op Weg-app

Zou jij jouw snelheid minderen als je er geld mee kon verdienen? Ja? Dat is mooi, want dat is precies hoe Univé Veilig op Weg werkt. Onze vliegende – nou ja rijdende – reporter Jolien testte de app. Motiveert het voldoende?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ik ben dol op goede cijfers. Toen ik ooit voor een stage een 9- kreeg, was het enige wat ik hoorde die min. Dat ik nu met één van mijn grootste hobby’s – autorijden – een hoog cijfer kan halen triggert mij dan ook. Helemaal omdat ik er ook nog eens geld mee kan verdienen.

De app maakt je vooral bewuster
Want zo zit de app in elkaar. Hoe hoger het cijfer dat jij als gebruiker krijgt op factoren als jouw telefoongebruik (MONO rijden), remmen en optrekken en snelheid, hoe meer geld je terugkrijgt op jouw autoverzekering. Dat is nog eens leuk geld verdienen!

Betekent dat dat je voor een goede score je voorbeeldig moet gedragen? Nee, ik ben ook niet roomser dan de paus. Precies 100 rijden op de snelweg is niks voor mij en eens flink optrekken vind ik – waar dat veilig kan – best leuk. Je scoort dan wel geen 10 (= 10% korting), maar haalt ook niet meteen een onvoldoende. De app maakt je vooral bewuster. Je let beter op hoe hard je ergens mag rijden, past je aan en denkt wel drie keer na voordat je je telefoon pakt.

Belonen werkt
Dat je beloond wordt werkt bij mij goed. Als ik op een 30 kilometer-weg een bumperklever achter me heb, ga ik geen kilometer harder rijden. Want nee, ik geef mijn goede score niet zomaar op. En als iemand mij met flinke snelheid tegemoet komt betrap ik mijzelf op de gedachte dat diegene vast niet de Univé Veilig op Weg-app op zijn telefoon heeft staan.

Motiveert het voldoende?
Het grootste nadeel van de app? Als je bij iemand anders in de auto zit, houdt ie ook alles bij. Zo wordt jouw score regelmatig beïnvloed door de rijkunsten van een ander. Daarnaast levert het mij ook dikwijls een 1 voor telefoongebruik op. Toch lichtelijk frustrerend. Ook gebeurt het geregeld dat een rit helemaal niet geregistreerd wordt.

Toch kan ik na een paar maanden testen concluderen dat de app zeker motiverend werkt. Als ik zo doorga als nu krijg ik aan het einde van het kwartaal bijna €11,- teruggestort. Met een beetje fatsoenlijk gedrag in het verkeer verdien ik dus zo jaarlijks al snel een maand premie terug. Dat is makkelijk verdiend!

Deel dit bericht