Ga naar inhoud

25 november 2019

Zes op tien snelwegongevallen vindt plaats bij op- of afrit

Ruim zes op de tien ongevallen vindt plaats binnen een straal van één kilometer van een op- of afrit. Daarmee is de kans op een ongeval meer dan drie keer zo hoog in de nabijheid van een oprit of afrit. Dit concludeert Univé na analyse* van ruim 75.000 geregistreerde snelwegongevallen die tussen 2016 en 2018 plaatsvonden in Nederland.

Grote regionale verschillen

Uit de analyse blijkt dat de verschillen per regio groot zijn. In Groningen was het percentage ongevallen nabij een op- of afrit in 2018 het hoogst. Hier werd 72,3 procent van de ongevallen geregistreerd in de buurt van een op- of afrit. In Zeeland was dit percentage het laagst (33,3 procent).

In absolute zin is de provincie Zuid-Holland echter koploper met ongevallen in de buurt van een op- of afrit. In 2018 waren dat er ruim 5.600, terwijl er in Zeeland slechts 174 maal een ongeluk werd veroorzaakt vlakbij een op-of afrit.

Minder vaak ongelukken met dodelijke afloop

Het aandeel ongevallen met dodelijke afloop is bij op- en afritten 34 procent lager dan op stukken snelweg zonder in- of uitvoegend verkeer. Bij het aantal ongelukken met letsel is het verschil aanzienlijk kleiner; dat is in de buurt van een op- of afrit slechts twee procent lager dan op andere stukken snelweg.

Ongelukken bij op- of afritten lijken overigens niet specifiek veroorzaakt te worden door woon-werkverkeer of vrachtverkeer. Doordeweeks is het aandeel ongelukken bij op- en afritten namelijk slechts licht hoger (+0,5 procent) dan in het weekend.

Meeste ongevallen op A10

Het afgelopen jaar gebeurden de meeste ongevallen bij afritten Amsterdam-Osdorp (A10), Amsterdam-Tuindorp (A10) en Rotterdam-Crooswijk (A20).

De A10 is sowieso een weg waar veel ongevallen gebeuren. Naar verhouding vonden de meeste ongevallen in 2018 plaats op de A10 (41,8 ongelukken per kilometer snelweg). Ook op de A20 (22,7 ongevallen per km) en de A16 (18,1) is de kans op een ongeval relatief groot. Op de A77, van Boxmeer naar de Duitse grens, is de kans op een ongeval het kleinst, met 0,4 ongevallen per kilometer snelweg.

Voorkomen van schade

Volgens Etienne de Cooker, directeur Univé Schade, zijn de inzichten bijzonder waardevol voor Univé’s schadetak. ‘Kennis over het ontstaan van schade is essentieel. Univé beheert een groot volume autoverzekeringen. Door leden te helpen schade te voorkomen en beperken slagen we erin deze betaalbaar te houden.’

Verkeersveiligheid prioriteit

De Cooker noemt het bijdragen aan verkeersveiligheid één van Univé’s prioriteiten. ‘Niet voor niets zijn we in Drenthe ambassadeur van de verkeerscampagne Samen richting Nul verkeersslachtoffers. En onze landelijke actiedag Univé Helpt dit jaar stond in het teken van bewustwording van verkeersrisico’s als de e-bike, smartphonegebruik in het verkeer en het opfrissen van verkeerskennis. Daarnaast ondersteunen we programma’s voor jongere bestuurders ten behoeve van hun rijvaardigheden en veiligheidsbewustzijn en blijven we ook op lokaal niveau activiteiten opzetten om verkeerskennis en -gedrag van verkeersdeelnemers te optimaliseren.’

*Verantwoording onderzoek: voor deze analyse is gebruik gemaakt van het Bestand geRegistreerde Ongevallen Nederland (BRON) van Rijkswaterstaat van de jaren 2016, 2017 en 2018. De analyse omvat alle ongelukken op A-wegen in Nederland gedurende deze jaren, waarvan de hectometerlocatie bekend is. De informatie over de locaties van ongevallen is gecombineerd met wegvakinformatie (met o.a. op- en afritlocaties) van de Dienst Wegverkeer (RWD). Ongevallen binnen een straal van 1 kilometer van een op- of afrit zijn voor deze analyse selecteerd als ‘gerelateerd aan op- of afrit.’

Meer autoverzekering en onderzoek

Meer onderzoeken over auto of autoverzekering die zijn gepubliceerd door Univé vind je bij autoverzekering onderzoek.

Deel dit bericht