Ga naar inhoud

14 november 2019

Vergoeding leefstijlbehandeling voor verzekerden met diabetes type 2

Univé en Voeding Leeft breiden hun samenwerking in de strijd om de levensverbetering van mensen met diabetes type 2 uit. Sinds eind 2018 maakten beide partners zich succesvol sterk om de aandacht voor en deelname aan Keer Diabetes2 Om in Noord-Holland te vergroten. Per 14 november – Wereld Diabetes Dag – richt Univé zich ook op landelijke promotie van de leefstijlbehandeling en kunnen verzekerden met een Univé zorgverzekering vanaf 2020 rekenen op vergoeding van deelnamekosten.

Geen medicatie, gezondere bloedwaarden

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. Jaarlijks worden door huisartsen ruim 55.000 nieuwe patiënten gediagnosticeerd. Omdat medicatie wel helpt, maar de ziekte niet geneest begeleidt stichting Voeding Leeft sinds 2014 patiënten in haar groepsprogramma Keer Diabetes2 Om. Een bewezen succesvol groepsprogramma, waarmee binnen een jaar 92 procent van de deelnemers geheel of gedeeltelijk ‘omkeert.’ Ofwel: geen of minder medicatie nodig heeft en/of gezondere bloedwaarden laat zien.

Informatiebijeenkomsten

In 2018 sloegen Univé en Voeding Leeft de handen ineen om Univé-verzekerden met diabetes type 2 kennis te laten maken met Keer Diabetes2 Om. In Noord-Holland organiseerde de coöperatie tien informatiebijeenkomsten over het leefstijlprogramma in evenzoveel van haar winkels, ontving Univé ruim honderd belangstellenden en noteerde het ruim zeventig leden met diabetes type 2 die het programma instroomden. Met in bijna alle gevallen binnen twaalf maanden een verminderde medicatiebehoefte en een gezondere leefstijl tot gevolg.

Volledige dekking basisverzekering

De resultaten in Noord-Holland motiveren Univé om deze succesvolle methode in heel Nederland toegankelijk te maken voor al haar zorgverzekerden. Vanuit hun basisverzekering kunnen leden die deelnemen aan Keer Diabetes2 Om rekenen op dekking van de deelnamekosten. Daarnaast wordt het programma vanuit de winkels actief gepromoot. Dit jaar nog start Univé op 14 november, niet toevallig Wereld Diabetes Dag, in Heerhugowaard en Dronten een nieuwe reeks informatieavonden, die in Univé-winkels in het hele land zullen worden gehouden.

Gezondheidsrisico’s beperken

Ron Bavelaar, voorzitter Raad van Bestuur van coöperatie Univé, is verheugd met de landelijke inzet op Keer Diabetes 2 Om. ‘Het is in ieders belang dat Diabetes type 2 zoveel mogelijk wordt voorkomen. Onze samenwerking met Voeding Leeft geeft in Noord-Holland prachtig weer hoe je daar snel en effectief in kunt slagen. Dat heeft Univé doen besluiten om het programma Keer Diabetes2 Om in de dekking van de Univé basisverzekering op te nemen. Wij verwachten dat hiermee voor enkele honderden leden de gevolgen van Diabetes type 2 worden voorkomen of beperkt.’

Deel dit bericht