Ga naar inhoud

20 oktober 2018

Univé onderzoekt preventiemogelijkheden schoorsteenbranden met innovatieve ondernemers

Enkele maanden geleden richtte Univé zich in samenwerking met de Kamer van Koophandel tot ’s lands innovatieve ondernemers met een bijzondere uitdaging: bedenk een oplossing waarmee schoorsteenbranden voorkomen kunnen worden. Via het innovatieplatform KvK Business Challenge (destijds AddVentured) reageerden talloze ondernemers met een creatief idee. Inmiddels is Univé met drie ondernemers in gesprek om het jaarlijkse gemiddelde van 2.000 schoorsteenbranden in Nederland structureel te verlagen.

Honderdduizenden houtkachels

Hoewel niet precies bekend is hoeveel houtkachels Nederland telt, variëren de schattingen tussen 900.000 tot 1,3 miljoen. Wat wel zeker is, is het risico op een schoorsteenbrand dat een houtkachel meebrengt, meestal als gevolg van de opbouw van creosoot. Bij het stoken komt deze stof vrij, waardoor de schoorsteen wordt bedekt met een teerachtige laag.

Deze zwarte roetlaag kan in brand vliegen waardoor de schoorsteen zo warm wordt dat er scheuren ontstaan. Wanneer vervolgens de binnenste laag van de schoorsteen gaat smeulen, kunnen de vonken die hierbij vrijkomen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een rieten of houten dak vlam vat. Daarnaast neemt het risico toe dat vonken vanuit de kachel de kamer in schieten en meubels, vloerbedekking, gordijnen of andere inboedel vlam vatten met fatale gevolgen.

Slimme stooksensor

Door risico’s te voorkomen, gevolgschade te beperken en als gevolg alleen te verzekeren wat echt nodig is, wil Univé meer zijn dan alleen een verzekeraar. Juist in een wereld die continue verandert, wil Univé als de zekerheid bieden van elkaar helpen. In dat kader hoopt Bas Wit, Innovatiemanager bij Univé, voor houtkachelbezitters een slimme stooksensor te laten ontwikkelen die allerlei informatie kan geven over stookgedrag. ‘Niet alleen moet deze sensor alarmeren bij brand, maar ook laten weten of de omstandigheden wel geschikt zijn om je haardvuur te ontsteken. Daarnaast zou het enorm nuttig zijn als het apparaat laat weten of je te warm of te koud stookt. Of wanneer het tijd is je schoorsteen te vegen.’

Onderzoekstraject

De uitdaging van Univé werd met veel enthousiasme ontvangen op KvK Business Challenge. Met het innovatieplatform beoogt de Kamer van Koophandel grote bedrijven met maatschappelijke vraagstukken in contact te brengen met slimme, innovatieve ondernemers die in staat zijn problemen op een andere manier te benaderen. Van de tientallen uitvinders die hun innovatief vermogen kenbaar maakten, is Univé inmiddels een onderzoekstraject gestart met de bedrijven Studio Mango, Fluctus en icr3ate. Dankzij expertinterviews, patentonderzoek en technische haalbaarheidsinschattingen hoopt de coöperatie in 2019 voldoende zicht te krijgen op de mogelijkheden om een prototype stooksensor daadwerkelijk te realiseren.

Deel dit bericht