Ga naar inhoud

18 oktober 2018

Univé en Voeding Leeft slaan handen ineen

‘Leefstijl als medicijn.’ Met dat uitgangspunt binden Univé en Voeding Leeft samen de strijd tegen diabetes type 2 aan. Laatstgenoemde is de organisatie achter het groepsprogramma Keer Diabetes 2 Om, dat bij 87 procent van de hieraan deelnemende diabetes type 2-patiënten hun diabetes geheel of gedeeltelijk ‘omkeert’. Vanaf dinsdag 23 oktober kunnen patiënten uit Noord-Holland die een zorgverzekering bij Univé hebben zich aanmelden voor deelname aan Keer Diabetes 2 Om.

Zinnige Zorg

Bijna een miljoen Nederlanders heeft diabetes type 2 en jaarlijks komen er zo’n 65.000 nieuwe patiënten bij. Intussen lopen zo’n 750.000 mensen een verhoogde kans de ziekte te ontwikkelen, waarvan een derde binnen zes jaar daadwerkelijk patiënt wordt. Oorzaak is een verstoorde suikerhuishouding, vaak als gevolg van te weinig bewegen, verkeerd eten, roken of drinken. Een problematiek, die stichting Voeding Leeft in 2014 aanzette tot de start van het initiatief Keer Diabetes2 Om, waarvoor het in 2016 de Gouden VGZ Zinnige Zorg Award kreeg toebedeeld.

Verminderde medicijnafhankelijkheid door leefstijlinterventie

Waar medicijnen zich enkel richten op het onderdrukken van de symptomen is de behandeling Keer Diabetes2 Om gericht op het omkeren van de diabetes door middel van leefstijlinterventie. Tijdens de behandeling worden patiënten aan de hand van de pijlers voeding, beweging, stressvermindering, slaap en ontspanning begeleid door een gespecialiseerd team van coaches, aangesloten huisartsen en diëtisten om gedurende zes maanden actief aan een nieuwe leefstijl te werken. Met bewezen resultaat: na twaalf maanden heeft 87 procent van de deelnemers minder of geen medicatie meer nodig en/of hebben ze gezondere bloedwaarden. Gemiddeld zes kilo afgevallen bovendien, spreken deelnemers van een betere kwaliteit van leven.

Levenskwaliteit verbeteren op regionaal niveau

Door de samenwerking met Voeding Leeft  kan Univé verzekerde diabetes 2-patiënten met een Univé Zorgverzekering laten deelnemen aan het programma. Behalve uit praktische redenen is Robert de Ruiter, bestuurder van Univé Regio+, ook vanuit ideologische oogpunt verheugd met de krachtenbundeling: ‘Van oudsher kenmerkt Univé zich door een diepgewortelde betrokkenheid op regionaal niveau, waar we vanuit de coöperatieve gedachte samen risico’s willen voorkomen en gevolgen zoveel mogelijk willen beperken. De mogelijkheid om dankzij de samenwerking met zo’n effectief gezondheidsprogramma als Keer Diabetes2 Om de levenskwaliteit van onze leden te kunnen verbeteren sluit perfect aan bij dit gedachtegoed.’

Op 23 oktober vindt van 19.00 tot 20.30 uur een informatieavond plaats in de Univé-vestiging aan de M. de Klerkweg 1 in Heerhugowaard, waarvoor belangstellenden zich hier kunnen opgeven. Geïnteresseerde (relaties van) diabetes type 2-patiënten kunnen hier uit eerste hand kennis nemen van de ervaringen van oud-deelnemers van Keer Diabetes 2 Om en vragen stellen aan het begeleidingsteam. Patiënten met een Univé Zorgverzekering kunnen zich ter plaatse aanmelden voor deelname aan het programma. Wie verhinderd is de informatieavond bij te wonen kan zich ook voor het programma aanmelden op de website van Keer Diabetes 2 Om via het online aanmeldformulier.

Deel dit bericht