Ga naar inhoud

19 april 2018

Univé daagt je uit: help mee schoorsteenbrand te voorkomen!

Univé daagt innovatieve ondernemers uit om een oplossing te bedenken waarmee we de gemiddeld 2000 schoorsteenbranden per jaar omlaag gaan brengen. Dat doen we samen met de KvK op het innovatieve platform AddVentured. Bedenk jij samen met ons dé oplossing?

In samenwerking met de Kamer van Koophandel daagt Univé innovatieve ondernemers uit om te komen met een ontwikkeling waarmee schoorsteenbrand kan worden voorkomen. Door deel te nemen aan het innovatieplatform AddVentured hoopt Univé het jaarlijkse gemiddelde van zo’n 2000 schoorsteenbranden structureel te verlagen.

Honderdduizenden houtkachels

Hoeveel houtkachels er precies in Nederland zijn is niet bekend. De cijfers die genoemd worden lopen op van 900.000 tot 1,3 miljoen. Wat we wel weten is dat een schoorsteenbrand bij iedereen kan voorkomen. Deze branden zijn meestal het gevolg van de opbouw van creosoot. Bij het stoken komt deze stof vrij en bedekt de schoorsteen met een teerachtige laag.

Deze zwarte roetlaag kan in brand vliegen waardoor de schoorsteen zo warm wordt dat er scheuren ontstaan. Hierdoor gaat ook de binnenste laag van de schoorsteen smeulen. De vonken die hierbij vrij komen kunnen ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een rieten of houten dak vlam vat. Ook kunnen vonken de kamer in schieten waardoor, meubels, vloerbedekking of gordijnen beginnen te branden met alle gevolgen van dien.

De uitdaging

Univé wil meer zijn dan verzekeraar alleen. We willen met elkaar risico’s voorkomen, gevolgen beperken en alleen verzekeren als het echt nodig is. Terwijl de wereld om ons heen continu verandert, bieden wij de zekerheid van elkaar helpen.

Bas de Wit, innovatiemanager bij Univé: “We zouden graag een stooksensor willen die je allerlei informatie kan geven over je stookgedrag. Naast je alarmeren als er daadwerkelijk een brand is, geeft de melder ook informatie om te voorkomen dat het zover komt. De sensor houdt bijvoorbeeld in de gaten of de omstandigheden wel geschikt zijn om je haardvuur te ontsteken, of je te warm of te koud stookt, of dat het tijd is om je schoorsteen te laten vegen.”

AddVentured

Het innovatieplatform AddVentured van de Kamer van Koophandel brengt grote bedrijven met maatschappelijke vraagstukken in contact met kleine, innovatieve ondernemers die in staat zijn problemen anders te benaderen. Ondernemers met ‘omdenk’ capaciteiten kunnen zich aanmelden en meedingen naar een prachtige klus.

Fons Schootstra van de Kamer van Koophandel vergelijkt AddVentured met online dating: “Als je een fantastisch idee hebt om een uitdaging op te lossen ga je eerst kennis maken met het bedrijf via het platform. Je laat niet gelijk het achterste van je tong zien, maar wacht tot er een klik is en je door gaat voor een tweede online ontmoeting. Deze tweede date vindt plaats na drie weken ‘daten’ op het platform in de vorm van een webinar. Uiteindelijk gaan ongeveer tien bedrijven per vraagstuk door naar een kennismakingsdag. Het is de bedoeling dat uiteindelijk 1 ondernemer de klus gaat klaren. Maar ook als je de klus niet krijgt kan je als ondernemer veel uit AddVentured halen. Kennis, je netwerk is weer vergroot en wie weet wat de toekomst voor andere mogelijkheden met dit bedrijf biedt!”

Denk jij een creatieve, innovatieve en slimme oplossing te hebben voor Univé? Meld je dan nu aan op https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/innovatie/addventured/ en ontdek alle mogelijkheden.   

Deel dit bericht