Ga naar inhoud

23 september 2019

Thomas Cook failliet: wat moet ik doen?

Vandaag werd bekend dat de internationale reisorganisatie Thomas Cook in financiële problemen verkeert. Onder dit concern valt ook reisorganisator Neckermann. Bent u op vakantie of gaat u binnenkort op vakantie met Thomas Cook of Neckermann? Ontdek hieronder welke stappen u dan het beste kunt ondernemen.

Wat nu?

Thomas Cook en Neckermann zijn aangesloten bij de Stichting Garantiefond Reisgelden (SGR). De SGR neemt kort gezegd de kosten over van aangesloten reisorganisaties, als die in de financiële problemen komen. Volgens de SGR geldt de garantieregeling voor alle boekingen, ongeacht de bestemming of hoogte van de reissom. Losse vliegtickets die zijn geboekt bij een SGR-deelnemer vallen niet onder de garantieregeling. Ook lijndiensten en charters vallen niet onder de SGR-garantie.

Voor zover nu bekend kunnen reizen die al zijn begonnen zoveel mogelijk worden afgemaakt. 

Ik heb een reis- en/of annuleringsverzekering bij Univé. Wat moet ik doen?

Op zowel de reis- als de annuleringsverzekering is geen dekking. Heeft u een reis geboekt bij Thomas Cook of Neckermann? Neem dan contact op met de reisorganisator of met het reisbureau waar de reis geboekt is. Zij zullen informatie verstrekken over de oplossing.

Ik heb een losse vlucht geboekt en dit valt niet onder de voorwaarden van SGR. Kan ik vergoeding krijgen op mijn reis- of annuleringsverzekering?

Nee, dit valt niet onder de dekking van uw reis- of annuleringsverzekering.

Mijn reisorganisatie heeft mij vervroegd teruggehaald van mijn vakantie. Worden mijn ongebruikte vakantiedagen door mijn annuleringsverzekering vergoed?

Nee, de ongebruikte vakantiedagen worden niet vergoed. Dit valt niet onder de dekking van de annuleringsverzekering.

Ik heb een kortlopende annuleringsverzekering en ga niet meer op vakantie. Kan ik de verzekering opzeggen en de betaalde premie terugkrijgen?

Nee, de annuleringsverzekering is al geldig op het moment van afsluiten van de verzekering. Een deel van het risico is dus al gelopen. U krijgt de (door u) betaalde premie niet terug.

Ik heb een kortlopende reisverzekering en ga niet meer op vakantie. Kan ik de verzekering opzeggen en premie terugkrijgen?

Ja, u kunt uw kortlopende reisverzekering opzeggen. U krijgt uw betaalde premie terug. Betreft dit een combinatie van een kortlopende reis- met annuleringsverzekering dan ontvangt u alleen de premie terug voor uw kortlopende reisverzekering.

Waar vind ik meer informatie over de SGR?

Kijk op www.sgr.nl/veelgestelde-vragen

Rechtshulp van Unive

Heeft u problemen met de reisorganisatie en wilt u hier graag hulp bij? Bijvoorbeeld voor het krijgen van een tegemoetkoming? Onze juristen staan u graag bij.

Deel dit bericht