Ga naar inhoud

9 december 2017

Stookhulp voor rietgedekte woning

Vrijstaand huis met witte muren en rieten dak.

Het zijn de donkere, koude dagen. Reden genoeg om de haard lekker op te stoken. Maar helaas gaat dat nog te vaak mis, zeker bij rietgedekte woningen. Bij Univé start daarom een eigen preventie-adviseur, speciaal voor inspectie van houtkachels, open haarden en schoorstenen.

Voorkomen van risico's

Jaarlijks vindt minimaal een tiental schoorsteenbranden plaats bij rietgedekte woningen die verzekerd zijn bij Univé. Het gaat niet zelden om schades die in de vele tonnen euro's lopen, nog los van het persoonlijk leed. Univé zet steeds meer in op het voorkomen van risico en beperken van schade. In geval van de schoorsteenbranden met hulp van de speciale preventie-adviseur dus, en als het moet, ook met stookverboden.

Speciale dakdoorvoer

"De adviseur kijkt samen met bewoners naar de kwaliteit van het stookhout en het stookgedrag. Daarbij inspecteren we de staat en karakteristieken van houtkachel en schoorsteen. Zo is er voor een rietgedekt dak een speciale dakdoorvoer nodig. Als die ontbreekt, is een stookverbod een logisch gevolg. Als mensen dan toch stoken, is eventuele schade niet verzekerd", zegt manager verzekeringsbedrijf Erik Dokter.

Elkaar helpen

"Geen leuke maatregelen, maar het is uiteindelijk in ieders belang. Als de installatie weer voldoet, wordt het verbod opgeheven. Vaak weten mensen niet eens dat het niet in orde is en zijn ze blij dat wij de risico's zichtbaar maken en ze zo helpen. Niemand wil een brand natuurlijk."

Ruim 40 procent een haard

De preventie-adviseur wordt ingezet door Univé Dichtbij, een van de 12 regionale Univé's. In die regio zijn relatief veel rietgedekte daken verzekerd, 3.500 woningen, verspreid over de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe en Friesland. Veertig tot vijftig procent van die woningen heeft een houtkachel of open haard.

Rietploeg

Bij diverse incidentele controleacties afgelopen jaren werden al tientallen stookverboden opgelegd vanwege de staat van de kachel en schoorsteen. Naast de adviseur pleit Dokter ook voor intensievere samenwerking tussen verzekeraars en brandweer. Zo sponsorde Univé de materialen van de bus van een speciale rietploeg van de brandweer in Kootwijkerbroek.

Samen met brandweer

"In dat gebied zijn veel woningen bij Univé verzekerd. Voor dit soort bijzondere risico's, waarbij zo'n ploeg aantoonbaar schade beperkt bij brand in rietgedekte daken, is het zeker de moeite om daar samen in op te trekken met de brandweer en de gemeente." 

Preventietips  voor rietgedekte woningen

Wilt u meer weten over de beveiliging van uw rieten dak en de omgeving? Lees dan de preventietips voor huizen met een rieten dak

Deel dit bericht