Ga naar inhoud

3 oktober 2014

Safety Deal vergroot veiligheid jonge automobilisten

PERSBERICHT - Verkeersveiligheidsorganisaties en verzekeraars bundelen ook de komende jaren hun krachten om jonge automobilisten de eendaagse rijvaardigheidstraining Trials aan te bieden. Deze verkleint de kans op verkeersongevallen aanzienlijk. Vandaag ondertekenen de Regionale Organen voor de Verkeersveiligheid Friesland en Zeeland, de Verkeers- en Vervoersberaden Drenthe en Groningen, verzekeraars Univé en ZLM en het Verbond van Verzekeraars de Safety Deal Jonge automobilisten in Middelburg.

Trials is een eendaagse rijvaardigheidstraining voor  jonge automobilisten, die net hun rijbewijs heb-ben gehaald. Cijfers laten zien dat het nodig is: in Nederland hebben automobilisten tussen de 18 en 24 jaar vijf keer zoveel kans om bij een auto-ongeval betrokken te raken dan bestuurders tussen de 30 en 59 jaar. Trials heeft tot doel jongeren bewust te maken van verkeersrisico’s. Het programma loopt sinds 2005 en wordt gefinancierd door verzekeraars, provincies en de deelnemers zelf. Inmiddels hebben 14.000 jongeren de training gevolgd.

Safety Deal

In de Safety Deal Jonge automobilisten spreken de partijen af het project ook de komende jaren nog te blijven steunen, bijvoorbeeld met financiële bijdragen. Ook zullen ze een bijdrage leveren aan communicatie rondom Trials, waardoor meer jongeren Trials zullen volgen. Verzekeraars Univé en ZLM stimuleren deelname door jongeren een korting op hun autoverzekering aan te bieden. Het Verbond ondersteunt Trials met een bedrag van 80.000 euro per jaar.

Minder brokken dankzij Trials

In 2013 toonde onderzoek onder 3.600 Trials-deelnemers aan dat zij minder brokken maken dan jon-geren die het programma niet hebben gevolgd. Daarmee voorkomt het programma flink wat persoon-lijke en materiele schade. Het effect is ook op langere termijn zichtbaar: in een periode van vijf jaar na de rijvaardigheidstraining rijden de deelnemers 25 procent minder schade dan hun leeftijdgenoten.

Over Trials

Het Verbond van Verzekeraars startte Trials in 2005 in samenwerking met de provincie Drenthe. In-middels wordt het programma ook georganiseerd in Friesland, Groningen, Overijssel,  Noord-Brabant, Flevoland en Zeeland, in samenwerking met de Regionale Organen voor de Verkeersveiligheid (ROV’s) en Verkeer- en Vervoersberaden (VVB’s). Meedoen aan Trials kost zestig euro voor cursisten uit deelnemende provincies. De ROV’s en VVB’s, enkele verzekeringsmaatschappijen en het Verbond betalen de overige kosten. Diverse verzekeraars, waaronder Univé en ZLM, geven klanten die deel-nemen aan Trials een korting op de verzekeringspremie of dragen bij aan de kosten van de training, die één dag duurt. Meer informatie: www.trials.nl

Over Safety Deals

Verzekeraars kunnen met hun kennis van risico’s en preventie bijdragen aan een veiligere samenleving, zeker in samenwerking met andere partijen. Het Verbond sluit daarom Safety Deals die de veiligheid op de weg en de veiligheid in en om het huis verbeteren. Het Verbond sloot dit jaar onder meer deals over betere hulp aan slachtoffers van woningovervallen, over betere registratie van verkeersongevallen en over het voorkomen van ladingdiefstal. Meer informatie: www.verzekeraars.nl/veiligheid

Deel dit bericht