Ga naar inhoud

12 oktober 2018

Reactie Univé op onjuiste berichtgeving stijgende woonverzekeringen

Vandaag berichten diverse media dat woonverzekeringen duurder kunnen worden door gebruik te maken van big data. Volgens deze berichten wordt voor de waardebepaling van een woning in toenemende mate gebruik gemaakt van data-analysebedrijven. In de berichten wordt het bedrijf Infofolio vermeld als samenwerkingspartner van onder meer Univé. Dit is niet juist.

Vandaag berichten diverse media dat woonverzekeringen duurder kunnen worden door gebruik te maken van big data. Volgens deze berichten wordt voor de waardebepaling van een woning in toenemende mate gebruik gemaakt van data-analysebedrijven. In de berichten werd aangegeven dat Univé samenwerkt met Infofolio. Dit is niet juist. Univé is geen klant van Infofolio.

Toelichting methodiek

Wij hanteren onze eigen methodiek die gebaseerd is op de herbouwwaarde meter van het Verbond van Verzekeraars. Dit doen we om onderverzekering te voorkomen. De gegevens waar wij mee rekenen zijn voor de klant niet inzichtelijk in bijvoorbeeld de polis. Wel voor adviseur en acceptant.

De opbouw van de premie voor woonverzekering (opstal) ziet er als volgt uit:

  • Premie = Rekenwaarde x premiepromillage per regio

Op basis van openbare data uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) wordt de rekenwaarde van de woning ten behoeve van de woonverzekering vastgesteld. De rekenenwaarde wordt vermenigvuldigd met het premiepromillage die per regio en type woning kan verschillen, omdat Regionale Univé’s zelfstandige brandverzekeraars zijn en per regio de schadelast hoger of lager kan liggen. De methodiek is voor elke Regionale Univé gelijk. Factoren die meespelen in het bepalen van de rekenwaarde zijn:

  • Type woning
  • Bouwjaar van de woning
  • WOZ waarde
  • M2 woonoppervlakte
  • Soort dak
  • Wel of niet verhuur van de woning

Deel dit bericht