Ga naar inhoud

21 april 2020

Online EHBO-training voor 'thuisblijvers'

De meeste ongelukken gebeuren in en rondom huis. Nu Nederland zoveel mogelijk thuisblijft om besmetting met corona te voorkomen, is het risico op een val van de trap, een snee tijdens het klussen of een verwonding tijdens het spelen thuis aanzienlijk groter. Omdat veel mensen een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis in deze periode liever vermijden, stelde Univé in samenwerking met EHBO-opleider Livis een speciale online EHBO-training samen.

Vergroot risico op thuisongeval

In 2018 leidden volgens VeiligheidNL meer dan 130.000 ongelukken in of rondom huis tot een bezoek aan de spoedeisende hulp, wat neerkomt op bijna 40 procent van het hier behandelde totaal. Nu hand in hand met het gevolgde devies om thuis te blijven het risico op een thuisongeval groter wordt, behandelt Univé in vijf gratis instructievideo’s wat te doen bij veel voorkomende ongevallen als verstikken en verslikken, vallen, brandwonden, vergiftiging en situaties die vragen om reanimatie. Wie zijn voorbereiding op noodsituaties verder verdieping wil geven, kan de training uitbreiden met een twee compacte EHBO-thuiscursussen van twee uur, met voorlichting over hulpverlening voor baby’s en oudere kinderen en volwassenen.

Nieuwe risico’s, nieuwe oplossingen

Volgens Robert de Ruiter, commercieel directeur bij Univé, is het aanbod van de EHBO-training een van de voorbeelden waarmee de coöperatie inspeelt op veranderde behoeften als gevolg van de coronacrisis. Hij legt uit dat de nieuwe werkelijkheid nieuwe risicosituaties meebrengt, die vragen om nieuwe oplossingen. ‘Ook al is afstand houden de norm, als coöperatie blijven we dichtbij onze leden staan. Juist nu,’ aldus De Ruiter. ‘Door op een laagdrempelige manier mensen online voor te lichten op het gebied van hulpverlening, helpen we hun zelfredzaamheid in noodsituaties thuis te vergroten. En hoeft een bezoek aan de eerste hulp niet altijd nodig te zijn.’

Deel dit bericht