Ga naar inhoud

27 maart 2020

Bijzondere bijstand voor gestrande Nederlandse reizigers in het buitenland

De overheid en de reissector hebben hun krachten gebundeld om gestrande Nederlandse reizigers uit het buitenland terug te halen. Het betreft een speciale regeling voor reizigers die door de coronacrisis niet naar huis kunnen en niet kunnen terugvallen op een reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Rijksoverheid, reisbranche en verzekeraars maken hiervoor tot eind april 10 miljoen euro vrij.

Deze reizigers kunnen zich melden via www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Daarna gaan alarmcentrales het transport voor de terugkeer regelen. Als dat niet mogelijk is, gaan de alarmcentrales helpen plaatselijk een veilig onderkomen te vinden.

Eigen bijdrage betalen 
Duizenden Nederlandse reizigers zitten vast in het buitenland, maar precieze cijfers ontbreken. Gestrande reizigers die worden teruggebracht, moeten wel meebetalen. Reizigers die vastzitten in Europa moeten 300 euro bijdragen. Voor mensen die elders vastzitten, komt de bijdrage op 900 euro. Nederlanders die (semi)permanent in het buitenland wonen, komen niet voor de regeling in aanmerking.

Repatriëringsvluchten
Steeds meer landen sluiten hun luchtruim en luchtvaartmaatschappijen vliegen steeds minder. Repatriëringsvluchten gaan nog wel door. 

Deel dit bericht