Ga naar inhoud

3 juni 2015

4 op de 10 jongeren heeft geen idee wat te doen bij pech onderweg

PERSBERICHT- Je auto van de weg halen of een gevarendriehoek plaatsen: hoewel veel automobilisten verzekerd zijn voor pechhulp (79 procent), weet ruim een kwart niet wat te doen als zij autopech hebben. Jongeren spannen hierbij de kroon, 40 procent ziet zichzelf hulpeloos langs de weg staan in zo’n situatie. Opmerkelijk is dat automobilisten van 65 jaar en ouder vinden dat zij goed voorbereid zijn op pech. Zij hebben tevens meer hulpmiddelen in de auto liggen dan jongere autobezitters. Dit blijkt uit een onderzoek dat GfK heeft verricht in opdracht van verzekeraar Univé onder 1.170 respondenten.

In vele auto’s is een gevarendriehoek (91 procent), reservewiel (84 procent), krik (82 procent), veiligheidshesje (81 procent) en EHBO-doos (75 procent) aanwezig. De brandblusser (22 procent) en isoleerdeken (20 procent) zijn minder populair. Toch weet niet iedereen precies wat te doen als de auto het onderweg begeeft. Zo plaatst 55 procent geen gevarendriehoek. De meeste verzekerden nemen contact op met de pechhulpdienst (75 procent) terwijl de meeste niet-verzekerden vaak familie of vrienden bellen (44 procent). In beide gevallen zijn het eerder vrouwen en jongeren die bekenden om hulp vragen, dan mannen en senioren.  

Goed voorbereid op reis

Wanneer zij met de auto op vakantie gaan, bereiden de meeste autobezitters zich goed voor. Twee derde controleert de dekking van de verzekering voor vertrek. Meer dan driekwart checkt de verplichte benodigdheden in het land waar ze doorheen reizen, de bandenspanning, het oliepeil, de verlichting en de koelvloeistof. 'Waar je ook naartoe gaat op reis, het is altijd slim om bij je verzekeraar te informeren wat wel of niet gedekt is in zowel binnen– als buitenland. Je wilt er onderweg in het buitenland niet pas achter komen dat je alle hulp zelf moet regelen en betalen, wanneer je met pech op de vluchtstrook staat. Bij Univé hebben we hiervoor de dekking Pechhulp Buitenland, wat naar wens kan worden meeverzekerd op de Univé autoverzekering,' vertelt Etienne de Cooker, Directeur Univé Schade. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vaker de dekking van de verzekering controleren dan mannen als ze op reis gaan. Daarentegen zijn de mannen meer van de techniek: ze controleren vaker de bandenspanning en de verlichting.

U kunt ook meer informatie lezen over wat te doen bij pech onderweg.

Deel dit bericht