3 augustus 2018
Extreme droogte: slimme maatregelen die de boer uit de brand helpen
Al twee maanden houdt een ongekende droogte Nederland, en in het bijzonder de agrarische sector in zijn greep. Wat kun je als boer doen om jezelf uit de brand te helpen?
Al twee maanden houdt een ongekende droogte Nederland, en in het bijzonder de agrarische sector in zijn greep. Terwijl belangenorganisatie LTO Nederland deze week al pleitte voor crisismaatregelen in het belang van getroffen land- en tuinbouwondernemers, wees de brandweer op het hoge brandrisico dat boeren lopen. Alleen al in Drenthe werd in de afgelopen veertien dagen al zes keer melding gemaakt van brand ontstaan in landbouwmachines die vaak oversloeg op het veld. En zonder regen in het vooruitzicht blijft het gevaar op dergelijke brandoorzaken aanhoudend groot. Uiteraard wil je brandschade voorkomen en gevolgen zoveel mogelijk beperken. Wat kun je als boer doen om jezelf uit de brand te helpen?
Stofvrij en voorbereid oogsten
Door extreme droogte komt tijdens het oogsten meer stof vrij dan normaal. Brandbaar materiaal dat zich ophoopt in een landbouwmachine, waaronder ook de zeer warme motoronderdelen en hydraulische systemen. Je doet er dus goed aan voor en na gebruik met een compressor of bladblazer de machine weer stofvrij te maken.
Om tijdens de oogst toch goed voorbereid te blijven op brand heb je natuurlijk je mobiele telefoon mee om de brandweer te bellen, maar vergeet ook niet zelf een handbrandblusser mee te brengen om op te kunnen treden bij brand.
Veilig stallen van materiaal
Is de klus veilig en zonder problemen geklaard, wees dan bij thuiskomst ook voorzichtig. Plaats een pas gebruikte tractor of landbouwmachine in een open ruimte en niet in de werktuigenberging, waarmee je voorkomt dat hooi of ander licht ontvlambaar materiaal de nog warme motor of hydraulica bereikt.
Om zelfontbranding te voorkomen is een massaslot ter aller tijde een uitstekend preventiemiddel, maar in perioden van droogte met nadruk het overwegen waard vanwege de grotere kans op gevolgschade.
Gezond boerenverstand
Buiten machines ligt brandgevaar natuurlijk ook op de loer in bedrijfsruimten en op het erf. Verhoogde alertheid en organisatorische maatregelen om alles netjes en hygiënisch te houden zijn daarom extra belangrijk. En gezond boerenverstand natuurlijk.
Het spreekt voor zich dat roken in een droge, stofrijke omgeving gevaarlijk is. Het is verstandig speciale ruimten en regels af te spreken voor rookpauzes. Zeker ook omdat broei kan ontstaan, bijvoorbeeld in voorraden hooi, stro, pallets en houtsnippers. Bewaar daarom ook vettige poetslappen met mogelijk brandbare stoffen in een gootsteen of in een afgesloten stalen drum.
Stel ten slotte brandgevaarlijke werkzaamheden het liefst uit, maar volg in het geval van noodzaak strikt de regels en voorschriften omtrent ‘brandgevaarlijke werkzaamheden.’
Toename weersextremen in de toekomst
Voor de agrarische sector verwacht Erik Dokter, Manager Univé Dichtbij dat de nadruk in de toekomst steeds meer op het voorkomen van schade en beperken van gevolgen zal liggen: ‘De verwachting is dat we in de komende decennia steeds vaker weersextremen zoals de huidige droogte zullen zien. Voor agrarische ondernemers brengt dat meer onzekerheden met zich mee, omdat de gevolgrisico’s niet alleen groter maar ook moeilijker te voorspellen zijn. Omdat we als coöperatie samen deze risico’s dragen denkt Univé na hoe we nu en in de toekomst de kans op schade zo klein mogelijk kunnen houden. Met tips als deze willen we er samen voor zorgen dat onze leden alleen verzekeren wat echt noodzakelijk is.’
Deel dit bericht