Ga naar inhoud

20 april 2015

Innovatief zorgproject ‘De Woonstudent’ wint Univé Paludanus Prijs

PERSBERICHT - Het innovatieve zorgproject De Woonstudent van Woon- en Zorgcentrum Humanitas Deventer heeft de Univé Paludanus Prijs 2014 gewonnen. Het project zorgt ervoor dat studenten een goede buur zijn voor ouderen in ruil voor gratis woonruimte. De Woonstudent wint een film over het project, een onderscheiding en een geldbedrag van 10.000 euro. Univé Zorg heeft de prijs in het leven geroepen om een tastbare bijdrage te leveren aan de kwaliteitsverbetering in de zorg.

​De Woonstudent heeft tot doel om het welzijn van de bewoners van het Woon- en Zorgcentrum te vergroten door de buitenwereld naar binnen te halen en ouderen weer op een natuurlijke manier te prikkelen. Jongeren verzorgen onder andere de broodmaaltijd, geven computerles en organiseren spelmiddagen en workshops voor de ouderen.

Kracht in eenvoud

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Vianen streden drie innovatieve zorgprojecten vandaag om de prijs. Een onafhankelijke jury onder leiding van Pia Dijkstra verkoos De Woonstudent tot winnaar. Gea Sijpkens (bestuurder Humanitas Deventer) Jurrien Mentink (student) en mevrouw Middelburg (bewoonster Humanitas Deventer) namen de Paludanus Prijs in ontvangst uit handen van Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorginkoop van Coöperatie VGZ. “De Woonstudent brengt twee werelden samen en werkt twee kanten op: ouderen voelen dat zij weer meetellen en studenten gaan anders naar ouderen kijken. De opzet van het project is eenvoudig en juist dat maakt het zo krachtig”, aldus Horlings-Koetje.

Gea Sijpkens, bestuurder Humanitas Deventer: “Ik ben ontzettend blij met deze prijs en trots op de studenten en onze bewoners. We willen deze verbintenis tussen jong en oud voortzetten en verder uitbouwen. Hoe weten we nog niet precies, maar deze erkenning en aandacht voor ons mooie project gaat daar zeker aan bijdragen.” Student Jurrien Mentink voegt hieraan toe: “Het winnen van deze prijs is natuurlijk prachtig, maar waar het echt om gaat, is de waardering die we hiervoor krijgen. Hopelijk kunnen we hiermee de maatschappij inspireren om bij te dragen aan goede zorg voor iedereen.” Ook mevrouw Middelburg, bewoonster van Humanitas Deventer, is enthousiast: “Ik vind het fantastisch! Voor mij is het een uitkomst en bovenal gezellig. Van mij mogen ze altijd blijven!”

Talking Touchscreen en klikprothese

De andere twee genomineerde projecten waren TransFysaA van Hogeschool Utrecht, een Talking Touchscreen die vragenlijsten begrijpelijk maakt voor patiënten fysiotherapie die moeite hebben met lezen, en de osseointegratieprothese van Radboudumc Nijmegen, een beenprothese waarmee patiënten hun bewegingsvrijheid letterlijk terugkrijgen. Ook deze projecten kregen een professionele documentaire over hun project en een onderscheiding.

De Univé Paludanus Prijs werd dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt. Kijk voor meer informatie over de winnaar en de andere genomineerden op: www.unive.nl/paludanusprijs

Deel dit bericht