6 maart 2018
Code rood ingetrokken voor rietgedekte woningen
Code rood voor rietgedekte daken ingetrokken. De weersomstandigheden zijn veranderd. Advies om voorzichtig te blijven en pas te stoken na een goede regenbui.
De straffe oostenwind van de afgelopen week is gedraaid. Daarnaast heeft het op meerdere plaatsen inmiddels licht geregend en is de verwachting volgens KNMI dat de aankomende dagen nog meer plaatselijke buien vallen. Dit is de reden waarom wij de op 23 februari afgegeven code rood intrekken, maar wel vragen om nog voorzichtig te zijn. Nog niet overal heeft het voldoende geregend.
Voordat de houtgestookte kachel of haard weer wordt gebruikt, is het verstandig om te controleren dat het rietgedekte dak niet meer gortdroog is. Dit is meestal na een goede regenbui.
In deze tijd van het jaar drogen de rieten daken snel op door de zon en de wind. Daarom blijft waakzaamheid geboden. Daarnaast is het raadzaam de schoorsteen te vegen en de vonkenvanger te reinigen, voordat er weer wordt gestookt. Houd blusapparatuur bij de hand is, voor als het toch mis gaat.
Code rood voor rietgedekte woningen (23 februari 2018)
Bewoners van woningen met rietgedekte daken krijgen het dringende advies deze dagen de houtgestookte haarden en kachels ongebruikt te laten. De combinatie van vriesdroge weersomstandigheden en de periode van het jaar maken de kans op een woningbrand levensgroot.
Gortdroge daken
De omstandigheden zijn vergelijkbaar met 2013, toen in het begin van dat jaar op één dag ruim tien woningen in vlammen opgingen. Droog weer, matige vorst en koude oostenwind zorgen voor gortdroge daken. Een vonkje is genoeg. Bovendien, juist nu het stookseizoen al een tijdje loopt, is door roetvorming de kans groter op vonken vanuit de schoorstenen.
Deze week brand
Deze week nog werd een bij Univé verzekerde rietgedekte woning verwoest. Gelukkig vielen er geen slachtoffers, maar de schade loopt waarschijnlijk in de miljoenen euro’s. Bij Univé zijn alleen al in de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel, Drenthe, Groningen en Friesland circa 3.500 rietgedekte woningen verzekerd. Ongeveer de helft heeft een houtkachel- of haard.
Advies, wel verzekerd
“Het is met die daken nu net als een handjevol droog gras. Vonkje erbij, even blazen en het brandt. We hopen vooral dat mensen ons advies ter harte nemen. Het zal overigens geen reden zijn om schadevergoeding te weigeren als het toch mis gaat. Het is net als op de weg, een dringend advies”, zegt manager brandbedrijf Erik Dokter van Univé Dichtbij.
Voorkomen van risico's
Jaarlijks vindt minimaal een tiental schoorsteenbranden plaats bij rietgedekte woningen die verzekerd zijn bij Univé. Onderzoek laat zien dat bij veel branden van rietgedekte daken met als oorzaak houtkachel of -haard, de drie voorgaande dagen er geen regen was gevallen.
Stookhulp
Coöperatie Univé investeert steeds meer in het voorkomen van risico’s en beperken van schade. In geval van de schoorsteenbranden wordt daartoe in een aantal regio’s sinds een paar maanden een speciale preventie-adviseur ingezet.
Preventietips voor rietgedekte woningen
- Stook alleen droog onbehandeld hout.
- Stook niet bij windstil, mistig weer of een langere periode van droog vriezend weer met een gure oostenwind
- Controleer regelmatig het vuur en de rook uit uw schoorsteen.
- Laat een houtvuur vanzelf uitbranden en zorg voor toezicht of doof het met zand of zout.
- Zorg dat uw vonkenvanger schoon is.
- Zorg voor voldoende rookmelders.
- Laat het kanaal minimaal ééns per jaar vegen, en laat het een maal per 5 jaar inspecteren.
- Laat uw kanaal en vonkenvanger controleren op vervuiling.
Wilt u meer weten over de beveiliging van uw rieten dak en de omgeving? Lees dan de preventietips voor huizen met een rieten dak.
Deel dit bericht