Ga naar inhoud

24 januari 2014

Buzz Buddy wint Univé Paludanus Prijs

PERSBERICHT - Het project Buzz Buddy van Stichting Cavent te Oud Beijerland heeft de Univé Paludanus Prijs 2013 gewonnen. Het winnende project zorgt ervoor dat een aantal cliënten met een verstandelijke beperking zelfstandig reist met behulp van een tracker met GPS-functie en niet meer met speciaal vervoer of begeleider. De Univé Paludanus Prijs bestaat uit een film over het project, een onderscheiding en een geldbedrag van 10.000 euro. De prijs werd vrijdag 24 januari uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Vianen.

Buzz Buddy van Stichting Cavent te Oud Beijerland

Een aantal cliënten met een verstandelijke beperking van Stichting Cavent reisden voorheen met een speciaal busje of taxi of met een begeleider. Het project Buzz Buddy houdt in dat een aantal cliënten zelfstandig reist met behulp van een tracker met GPS-functie. De tracker bevat een voorgeprogrammeerd telefoonnummer met alarmknop waarmee hulp ingeroepen kan worden door de cliënt. Begeleiders en familieleden kunnen inloggen in een webportal en zien waar de cliënt zich bevindt. Het zelfstandig reizen vergroot aanzienlijk het gevoel van eigenwaarde, het zelfvertrouwen en vrijheid.
Een onafhankelijke jury verkoos vrijdag uit de drie genomineerde projecten Buzz Buddy van Stichting Cavent tot winnaar. 'Het vereist veel moed voor zowel de ouders als de organisatie om cliënten in hun kracht te laten en niet te laten leiden door angst', aldus juryvoorzitter en Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. 'De Buzz Buddy geeft hen het vertrouwen dat daarvoor nodig is.'

Projectleider Sarah Hainey en cliënt Evert Vervelde van Cavent namen de Paludanus Prijs vrijdagmiddag in Vianen in ontvangst uit handen van Jeanette Horlings-Koetje, directeur Zorginkoop van Coöperatie VGZ . 'Door gebruik van de moderne techniek van de Buzz Buddy krijgt de cliënt meer regie op zijn eigen leven', aldus Jeanette Horlings-Koetje. 
'Het enthousiasme van de cliënt om zelfstandig te reizen stimuleert zijn welbevinden en daardoor meer kwaliteit van leven.'

De andere twee genomineerde projecten waren ‘IncoCure voor vrouwen” van IncoCure te Roermond en ‘Ex-patiënten werken als veiligheidsauditor bij Dimence' van Dimence Groep te Deventer. Ook deze projecten kregen een professionele documentaire over hun project en een onderscheiding.

Met de Univé Paludanus Prijs wil Univé Zorg de kwaliteitsverbetering van de zorg in Nederland zichtbaar maken en bevorderen. De prijs werd dit jaar voor de vijftiende keer uitgereikt. In totaal dongen 52 projecten van zorginstellingen uit heel Nederland mee naar de prijs.

Meer informatie over de Univé Paludanus Prijs, de winnaar en de andere genomineerden: 
www.unive.nl/paludanusprijs

Deel dit bericht