Ga naar inhoud

19 september 2019

Bewuster omgaan met verkeersrisico’s dankzij Univé Helpt

Op vrijdag 20 september organiseert Univé de landelijke actiedag Univé Helpt. Met het initiatief wil de coöperatie het bewustzijn van mensen over verkeersrisico’s vergroten. Met speciale aandacht voor apparatuurgebruik in het verkeer, veilig gebruik van de e-bike en het belang van het up-to-date houden van verkeerskennis wil Univé zo op lokaal en regionaal niveau bijdragen aan meer verkeersveiligheid. In tientallen winkels en op verschillende andere locaties in het land verwacht de organisatie leergierige verkeersdeelnemers te verwelkomen.

VR-video’s en e-bikes

Univé zet onder andere een fietsparcours in waarop de deelnemers zelf de bediening van een e-bike kunnen ervaren. Niet alleen maakt men zo kennis met de verrassende snelheid van de fiets, maar wordt ook duidelijk hoe je het beste kunt op- en afstappen en op welke manier je het beste balans houdt op het rijwiel. Daarnaast leent het parcours zich ook om zelf te ervaren hoe het gebruik van een smartphone in het verkeer een gevaarlijke afleiding is. Verder kunnen bezoekers ter plaatse ook andere onveilige verkeerssituaties ervaren met een virtual reality-video en wordt met een verkeersquiz duidelijk in hoeverre hun kennis over de verkeersregels nog actueel is. Belangstellenden in Zwolle kunnen daarnaast ervaren hoe het is om met een auto te water te raken en – onder begeleiding van een gecertificeerd duikteam – leren hoe men zichzelf zo snel mogelijk weer in veiligheid brengt. Tenslotte is hier ook een kantelsimulator ter plaatse, waarmee bezoekers worden uitgedaagd zichzelf uit een ‘gekantelde auto’ te bevrijden.

Nieuwe risico’s voorkomen en beperken

Ron Bavelaar, voorzitter van de Raad van Bestuur bij Univé legt het belang achter Univé Helpt uit: ‘Als coöperatie staat Univé van oudsher dichtbij haar leden. Samen met hen willen we de risico’s waar zij vandaag de dag mee te maken hebben zoveel mogelijk voorkomen en beperken. Zodat alleen het hoogstnoodzakelijke verzekerd hoeft te worden. Met Univé Helpt willen we verkeersdeelnemers helpen om te gaan met de risico’s die telefonie en navigatie in het verkeer, de soms verrassend snelle e-bike en veranderende verkeerssituaties en -regels met zich meebrengen. Ik ben er trots op dat we met de enthousiaste inzet van onze vrijwilligers hun bewustzijn hiervan kunnen vergroten. Op deze manier leveren we op lokaal niveau een effectieve bijdrage aan het vergroten van de verkeersveiligheid.’

Kijk voor meer informatie op https://www.unive.nl/univehelpt

(Foto: Stefan Vogelzang)

Deel dit bericht