Ga naar inhoud

4 mei 2018

Betalen of bestanden kwijt

Je hoort er steeds meer over: cybercriminaliteit. Hacken, phishing, ransomware. Maar welk risico loop je nu precies en is het eigenlijk wel zo’n groot probleem? Patrick Groot, 49 jaar uit Hoogkarspel kan erover meepraten. Hij kreeg te maken met ransomware: betalen of bestanden kwijt.

Je hoort er steeds meer over: cybercriminaliteit. Hacken, phishing, ransomware. Maar welk risico loop je nu precies en is het eigenlijk wel zo’n groot probleem? Patrick Groot, 49 jaar uit Hoogkarspel kan erover meepraten. Hij kreeg te maken met ransomware: betalen of bestanden kwijt.

350 euro

Vorig jaar december, Patrick opende zijn laptop, zette hem aan en...  Een grote melding op zijn beeldscherm met het verzoek te betalen, wilde hij weer toegang krijgen tot zijn bestanden. 350 euro wilden de criminelen van hem hebben. “Dat ging ik dus niet betalen. De kans dat je je spullen terugkrijgt is minimaal en de criminelen hebben dan nog steeds toegang tot je computer,” aldus Patrick.

Verouderde antivirussoftware en phishing

Dat het Patrick overkwam was een combinatie van factoren. Zijn antivirussoftware was verouderd en hij heeft vermoedelijk op een link geklikt in een phishing e-mail. “Dit gebeurt vaker”, vertelt Richard Zoutman, directeur PC Hulplijn. “Mensen klikken updates, denk bijvoorbeeld aan je systeem- en antivirussoftware, vaak gemakkelijk weg onder het mom ‘dat komt later wel’. Dat is hetzelfde als je deur niet op slot draaien als je even de hond uitlaat. Internetcriminelen kunnen dan vrij gemakkelijk inbreken in je computer.” Ethisch hacker Jochen den Ouden vult aan “slechte of verouderde beveiligingssoftware, zeker in combinatie met het klikken op een link in een phishing e-mail, maakt inbraak en meekijken met je apparaten tot kinderspel voor de gemiddelde hacker.”

Mogelijke risico’s

In het gunstige geval wordt je apparaat ingezet voor een DDoS aanval. Hackers gebruiken dan een groot aantal online apparaten om bijvoorbeeld een website aan te vallen. Hier merk je als consument vrij weinig van. Maar heb je pech dan kan je te maken krijgen met ransomware zoals Patrick. Dan worden je bestanden versleuteld en moet je betalen om ze terug te krijgen. Of hebben internetcriminelen toegang tot je apparaten met camera als bijvoorbeeld je babyfoon of spelcomputer en kijken ze letterlijk met je mee.

Beveiligen internet of things

De wereld verandert en de risico’s voor onze klanten ook. Je huis verzekeren tegen brand en inbraak is heel normaal. Recent hebben we ons klantpanel gevraagd naar voorzorgmaatregelen. Van de ondervraagden heeft 83% rookmelders en anti-inbraaksloten. Maar met de toename in het aantal online apparaten geeft ruim de helft (52%) van onze klanten aan wel wat hulp te kunnen gebruiken bij voorzorgmaatregelen bij cybercriminaliteit. Het gaat dan niet alleen om de bescherming van de laptop of PC, maar ook om bescherming van andere slimme apparaten die je kunt aansluiten op je wifi netwerk als: babyfoon, spelcomputers, muziekinstallaties en spraakassistenten. Samen met onze leden ontwikkelden we daarom Zorgeloos Online. Hierbij gaat het niet alleen om het verzekeren of het bieden van preventiemaatregelen en assistentie, het is juist de combinatie.

Verzekering

Patrick heeft zijn laptop teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Hij was hierdoor wel al zijn bestanden kwijt. Maar omdat hij regelmatig een back-up maakt van zijn belangrijke documenten en foto’s bleef zijn schade beperkt. Of een cybercrimeverzekering echt noodzakelijk is moet ieder voor zichzelf bepalen, vindt hij. “Nu het me is overkomen ben ik me veel bewuster van de risico’s. Ik heb ook gelijk mijn PC beter beveiligd. Het is sowieso belangrijk een goede back-up te hebben en je virusscanner tijdig te updaten.”

Zorgeloos Online

Voor een vast bedrag per maand ontvangen klanten het totale pakket aan maatregelen. Uit onderzoek is gebleken dat mensen zichzelf wel beter willen beschermen, maar niet goed weten hoe. Gedoe met virusscanners werpt hoge drempels op en ze willen er ook niet teveel bij stil hoeven staan. Zorgeloos Online voorziet in deze behoefte. Op unive.nl/zorgeloosonline staat alles beschreven.

Deel dit bericht