Ga naar inhoud

21 januari 2020

Univé rijdt MONO

Univé heeft gisteren haar medewerkers opgeroepen zich te committeren aan ‘Rij MONO.’ In de strijd tegen verkeersslachtoffers op de Drentse wegen tekenden Ellen Peper, lid van de Raad van Bestuur bij Univé, en secretaris Verkeers- en Vervoersberaad Drenthe Foppe Koen gisteren een convenant dat deelname aan het verkeer zonder gebruik of afleiding van mobiele telefonie als norm stelt voor de coöperatie.

Nadat Veilig Verkeer Nederland toelichtte wat Rij MONO in de praktijk betekent en oplevert, zetten de eerste 150 medewerkers van Univé enthousiast hun handtekening onder het initiatief en downloadden ze massaal de bijbehorende Rij MONO-APP (iOS/Android).

Samen Richting Nul Verkeersslachtoffers

Univé werd vorig jaar ambassadeur van ‘Samen Richting Nul Verkeersslachtoffers’, de veelzeggende verkeerscampagne van Provincie Drenthe die eveneens wordt ondersteund door Veilig Verkeer Nederland. Na een zorgwekkende stijging van het aantal slachtoffers in het Drentse verkeer de laatste jaren wil de coöperatie bijdragen aan meer verkeersveiligheid en een groter verkeersbewustzijn bij bestuurders. Behalve gerichte acties richting leden maakt Univé zich er als een van de grootste werkgevers in de provincie Drenthe ook hard voor dat haar medewerkers veiligheid als prioriteit hebben in het verkeer en MONO rijden.

Overtuigen van gedragsverandering

Etienne de Cooker, directeur Schade bij Univé, is trots op het enthousiasme waarmee de medewerkers het initiatief omhelzen. ‘Het handmatig gebruik van een mobiele telefoon onderweg is natuurlijk niet voor niets verboden, strafbaar zelfs. Het leidt enorm af. Wanneer we bestuurders van de risico’s weten te overtuigen, kunnen we een echte gedragsverandering bereiken. Een veiliger verkeer voor je omgeving, je kinderen en jezelf. Zelfs als we maar één ongeval voorkomen met MONO rijden bij Univé, is het al de moeite waard. Daarom is het fantastisch dat alle vandaag aanwezige medewerkers hun handtekening zetten onder "Rij MONO" alsof het een vanzelfsprekendheid is. En eigenlijk is het dat ook natuurlijk.’

250.000 afgeleide Drenten

Onderzoek laat zien dat in twee derde van alle autogevallen de betrokken bestuurder voorafgaand is afgeleid. Van de 10 miljoen Nederlanders met een smartphone gebruikt de helft hun mobiel in het verkeer. In die verhouding nemen een kleine 250.000 Drenten een behoorlijk risico op de weg. Foppe Koen, secretaris Verkeers- en Vervoersberaad bij Provincie Drenthe, hoopt dat meer bedrijven het voorbeeld van Univé volgen om hun medewerkers bewust te maken van dit risico. ‘Bij Univé zien we hoe een organisatie intern snel stappen zet om medewerkers ervan te overtuigen hun smartphone niet in de auto te gebruiken. Organisaties kunnen zo een enorme impact hebben op de verkeersveiligheid in Drenthe en samen met Veilig Verkeer Nederland, ANWB, Politie en Veiligheidsregio Drenthe ondersteunt Provincie Drenthe graag om ambassadeur van Rij MONO te worden.’

Deel dit bericht